Nominera till 2018 års pris!

Alla länder i världen kan nominera sin barn- och ungdomslitteratur och sina läsfrämjande insatser. Enbart organisationer godkända av juryn har rätt att nominera kandidater. Förteckning över godkända nomineringsinstanser finns här. Varje instans kan nominera två kandidater från det egna landet och två från ett annat land. Nomineringar skall vara kansliet till handa senast 15 maj 2017. Information och blanketter finns här.

Nya nomineringar för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017

Nästa år har 226 kandidater från 60 länder möjlighet att belönas med världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Av dessa har 63 aldrig tidigare varit nominerade Det offentliggjorde juryns ordförande Boel Westin vid bokmässan i Frankfurt idag.
Bild på en bok.

De nominerade till nästa års pris avslöjas i Frankfurt

Listan över nominerade kandidater till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017 offentliggörs den 20 oktober på den internationella bokmässan i Frankfurt.
Meg Rosoff i samtal med Maria Lassén-Seger. Foto: Stefan Tell

Meg Rosoff till Bok och Bibliotek

Årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, författaren Meg Rosoff gästar årets bokmässa i Göteborg.
Pojke på klippa, stillbild från filmen.

Presentation av Meg Rosoff och hennes författarskap

Se en introduktion till Meg Rosoffs författarskap med uppläsningar ur fyra av hennes böcker. Meg Rosoff skildrar livets stora frågor, alltid med en blandning av humor och svärta. Hennes huvudpersoner brottas ofta med frågor om identitet och sexualitet i kampen för att hitta sig själva.
Prisutdelningen 2016. Foto: Stefan Tell.

Meg Rosoff mottog Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne i ett fullsatt Konserthus

Tidigare ikväll mottog Meg Rosoff Litterturpriset till Astrid Lindgrens minne. Priset överlämnades i form av ett diplom av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Rosoffs tacktal innehöll både ris och ros.

Se höjdpunkterna från prisutdelningen

Se höjdpunkterna från prisutdelningen i Stockholms Konserthus och  talet som Meg Rosoffs höll under ceremonin.
Meg Rosoffs tal vid prisutdelningen

Meg Rosoffs tal vid prisutdelningen

Meg Rosoff betonade fantasins betydelse i sitt tal vid prisutdelningen, och citerade Astrid Lindgren: ”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.” Talet är på engelska.
Alice Bah Kuhnke håller tal. Foto: Stefan Tell.

Kultur- och demokratiministerns tal till Meg Rosoff

I sitt tal till Meg Rosoff lyfte kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke fram de svårigheter som möter tonåringar idag. Talet är på engelska.
Meg Rosoff och Maria Lassén-Seger. Foto: Stefan Tell.

Se Meg Rosoffs öppna samtal i UR play

Det öppna samtal som hölls på Kulturhuset i Stockholm mellan Meg Rosoff och juryledamoten Maria Lassén-Seger den 25 maj finns att se på UR Play.

Nya intervjuer från pristagarveckan

Under pristagarveckan i Stockholm intervjuades årets pristagare Meg Rosoff, juryns ordförande Boel Westin och Catherine Clarke, litterär agent på Felicity Bryan Asociates.

Nya pristagarfoldern är här

Nu har årets pristagarfolder kommit från tryckeriet. Läs om årets pristagare Meg Rosoff och hennes verk. Foldrarna är gratis och beställs via webben.

Meg Rosoff till Sverige

Författaren Meg Rosoff kommer till Sverige för att motta Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2016. Pristagarveckan inleds den 23 maj och avslutas med prisutdelningen i Stockholms Konserthus den 30 maj.

Meg Rosoff presenteras på Svenska barnboksinstitutet den 14 april

På torsdag den 14 april presenterar juryledamot Maria Lassén-Seger årets pristagare Meg Rosoff på Svenska barnboksinstitutet, SBI. Ingen förhandsanmälan. Fritt inträde. Tid och plats: Torsdag den...

Tal av Alice Bah Kuhnke vid årets tillkännagivande

Tal av kultur- och demokratiministern vid tillkännagivandet av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2016. Kungliga biblioteket den 5 april, 2016. Ladies and gentlemen, here in Stockholm and in Bologna...

Lyssna på telefonsamtalet till Meg Rosoff

Lyssna till telefonsamtalet där juryns ordförande Boel Westin informerar Meg Rosoff om att hon är årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.
Meg Rosoff, pristagare 2016. Foto: Jean Goldsmith.

"Jag är överväldigad och hedrad"

Meg Rosoff kommenterar utmärkelsen: "Jag är överväldigad av och djupt hedrad över att vara mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2016. Som barn ville jag vara som Pippi Långstrump, ivrig att växa upp och bli modig nog att segla de sju haven, stark nog att lyfta en häst och okonventionell nog att leva efter mina egna regler.
Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister. Foto: Stefan Tell.

”Hon uttrycker empati för unga som har svårt att finna sig till rätta i vuxenvärlden”

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kommenterar juryns val av Meg Rosoff som årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.
Boel Westin, juryns ordförande. Foto: Stefan Tell.

Se tillkännagivandet och pristagarpresentationen

Boel Westin, juryns ordförande tillkännagav årets pristagare på Kungliga biblioteket i Stockholm den 5 april. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke inledningstalade och tillkännagivandet avslutades med en presentation av pristagaren.
Meg Rosoff, pristagare 2016. Foto: Zoe Norfolk.

Mottagaren av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2016 är Meg Rosoff

 Meg Rosoff är författare, född 1956 i Boston, USA. Hon bor och verkar i London sedan många år. Juryns motivering lyder: ”Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap”.

Lämnar aldrig läsaren oberörd

Meg Rosoffs ungdomsromaner utgör en svit existentiella dramer där värderingar och normer, idéer och föreställningar hela tiden ifrågasätts och förändras.