Lycklig Nöstlinger inledde en vecka i barnbokens tecken

-Jag är mycket lycklig. Jag trodde inte jag skulle få priset, framför allt inte första gången. Mer har jag inte att säga.

Den österrikiska författarinnan Christine Nöstlinger var fåordig till en början vid den presskonferens som anordnades på Stockholms stadsbibliotek på måndagen i samband med att hon är i Sverige för att ta emot det allra första Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Men efter hand la hon ut texten om både sitt författarskap och sin vänskap med Astrid Lindgren. Hon sa också att prispengarna kommer väl till pass för en frilansande författare utan rejäl pension. Presskonferensen var starten på en vecka fylld med aktiviteter kring Nöstlingers författarskap och kring barnboken i allmänhet.

Christine Nöstlinger delar priset med den amerikanske illustratören Maurice Sendak som av läkare avråtts från att resa till Stockholm. Han kommer vid prisceremonin på Skansen på onsdag att representeras av sin engelska förläggare Judy Taylor Hough.

Vid presskonferensen fick Christine Nöstlinger en rad frågor om sitt författarskap och - naturligtvis - om sin vänskap med Astrid Lindgren. Hon berättade att de två träffats vid ett flertal tillfällen, både i förlagssammanhang (deras böcker ges ut av samman förlag) och mer privat här i Sverige. Hennes favorit bland Astrid-figurerna är Karlsson på taket, men det är egentligen allra mest Astrid Lindgrens språk som fascinerar henne.

- Att Astrid Lindgrens böcker har blivit så populära i tyskspråkiga länder kan kanske förklaras av att vi har samma sorts humor, sa Christine Nöstlinger och påpekade att det faktiskt också är så, att många översatta tyska barn- och ungdomsböcker hittat svenska läsare.

Sitt eget författarskap inledde hon egentligen som illustratör.

- Jag ville illustrera en bok, men för att göra det var jag tvungen att skriva boken själv!

Hon gjorde det och fick pris - för texten. Och på den vägen är det. Någon tanke på att ta upp konkurrensen med Maurice Sendak och andra bokillustratörer har hon inte. För närvarande arbetar hon dels med en radioserie, dels med en ny barnbok - som hon erkänner att hon har lite problem med:

- Det är en komplicerad historia som inte riktigt vill ta form. Då låter jag den ligga till sig, som en köttbit, och sysslar med annat ett tag. Då brukar det lösa sig.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas ut för allra första gången vid en ceremoni på Skansen på onsdag kl. 18.00. Prisutdelare är kronprinsessan Victoria och bland talarna finns statsminister Göran Persson och kulturminister Marita Ulvskog. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är instiftat av regeringen och administreras av Kulturrådet.