Rörd Bojunga mötte sina läsare på Kulturhuset

Det är fullsatt när fem skolklasser med fjärdeklasser från Stockholmsområdet och Västerås väntar på årets pristagare Lygia Bojunga. Medan de väntar tränar de på att sjunga Sjörövar-Fabbe, under ledning av författaren Dan Höijer.

Under våren har de här barnen arbetat med Bojungas böcker på olika sätt. De har läst, målat, dramatiserat, lärt sig massor om Brasilien osv. Nu ska de visa upp en del av resultatet för Lygia Bojunga själv. Stämningen är förväntansfull.

När Lygia Bojunga kommer in i den svarta salongen möts hon av jubel och en böljande flodvåg av viftande tioåringar. Helene Komlos Grill från Kulturrådet och Giovanna Jörgensen, chef för Rum för barn på Kulturhuset hälsar alla välkomna.

Dan Höijer berättar om den gången han skulle intervjua Astrid Lindgren för Kamratpostens räkning. Sen talar han om för barnen vilken ära det är att få litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne:

– När en barnboksförfattare får ett så stort pris fattar de som bestämmer att det är viktigt med barnböcker.

Lygia Bojunga sitter mitt på scenen och ser förtjust ut när alla barnen sjunger Sjörövar-Fabbe för henne, perfekt samstämda den här gången. Sen är det dags för eleverna från Askebyskolan i Rinkeby att visa bilder och berätta sin version av Bojungas bok Den gula väskan.

Barnen från Hällbyskolan i Västerås har gjort en film som visar deras vardag i skolan, med bilder från lektioner och raster. Filmen är textad på portugisiska. Lygia Bojunga är märkbart rörd och torkar sig i ögonen flera gånger, samtidigt som hon ler. Barnen avslutar med att lämna fram böcker om Sverige som de har gjort, och som de vill att Bojunga ska ta med sig hem till Brasilien och visa upp i det kulturhus för barn som hon vill skapa.

– Det var väldigt länge sedan jag blev så rörd, säger Bojunga på portugisiska och översätts snabbt av tolken. Jag känner en stor sorg över att vi inte kan tala direkt med varandra.

Hon läser ett kort stycke ur en av sina böcker, svarar på några av barnens frågor och får sen se en scen ur boken Maria på slak lina, spelas upp på ett alldeles underbart och frimodigt sätt av elever från Nytorpsskolan i Västerhaninge.

– Tack så hemskt mycket. Jag önskar er alla stor lycka i livet, säger Bojunga, och måste sedan skynda vidare för att möta drottningen.

Vi som är kvar får lyssna till dikter och berättelser skrivna och framförda av elever från Rinkeby och Fittja. När programmet är slut hälsar Giovanna Jörgensen alla välkomna till Rum för barn, där en överraskning väntar.Text: Lotta Brilioth Biörnstad