Prisutdelning full av värme och glädje

Tre flaggor vajade över Skansen denna kyliga kväll, en svensk, en amerikansk och en med litteraturprisets emblem med Pippi, Emil och Karlsson på taket.

Publiken huttrade i röda filtar men uppskattade Georg Riedel, Snook, Brolle, Lisa Nilsson med flera. Kulturminister Leif Pagrotsky talade varmt om Astrid Lindgren som gav oss alla nya ögon och lärde barn att tackla livet. Han talade om barnkulturåret 2007 då barnkulturen ska ställas i centrum och det svenska kvalitetsbegbreppet genomsyra hela världen.

Kronprinsessan Victoria överlämnade ett stiligt diplom tecknat av Inger Rydén och kalligraferat av Annicka Rücker, och hade en pratstund med Katherine Paterson uppe på scenen utan mikrofoner.

I sitt lysande tacktal jämförde sig Katherine med Tommy och Annika när de stod utanför Villa Villekulla och inte visste att deras liv skulle förändras när Pippi Långstrump flyttade in. Lika lite visste hon själv att hennes liv skulle förändras den där morgongejn i mars när juryns ordförande Larry Lempert ringde och väckte henne för att säga att hon fått årets Litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. I hennes hemland och alla andra länder tycker folk att det är en exempellös akt av generositet att ge så mycket pengar till någon som skriver barnböcker.


– I Sverige fortsätter ni envetet att säga att barn är viktiga och behöver fred och rättvisa. Fruktan och egoism är de största hoten mot fred i världen. Ni har gjort något fantastiskt med detta pris, visat att barn betyder något.

Juryordförande Larry Lempert, Statens kulturråds generaldirektör Kristina Rennerstedt, HKH Kronprinsessan Victoria, pristagare Katherine Paterson, kulturminister Leif Pagrotsky och Skansenchefen John Brattmyhr.