Möte med barn

Det var dags för Barnens Möte med Banco del Libro. Vågen och djungelvrål mötte de fem kvinnorna från Venezuela när de kom in i hörsalen i Stockholms Kulturhus. Ronjas vårskrik är som ett litet pip i jämförelse med vad barnen och ungdomarna från olika skolor kunde åstadkomma. De hade läst på om Banco del Libros verksamhet och hade massor av frågor. Men först var det underhållning.

Konferencier var Dan Höjer som är bra på att hålla stämningen uppe. Han sa att dagens tema vara KÄRLEK och tillsammans med Rum för Barns chef Katti Hoflin sjöng han en sång till Astrid Lindgren som han själv skrivit. "Kärleken är stor som en vild planet. Kärleken är het som en apelsin."
Han berättade att han en gång talat om kärlek med Astrid Lindgren, men hon hade sagt att hon var mer intresserad av slagsmål när hon var barn.
"Jag gillade att slåss när jag var liten. Det hände att jag och min kompis spöade upp småpojkar bara för att ha något att göra.", påstod Dan att Astrid hade sagt och hela salongen skrattade förstås.
De fem från Venezuela skrattade lite efter oss andra – när tolken hade hunnit översätta för dem.

Folkpartiets Cecilia Wikström deltog också och bjöds upp på scenen för att svara på några av barnens frågor. Hon anslog en allvarligare ton och talade om hur mycket Bröderna Lejonhjärta betyder för sjuka barn, som vet att de ska dö. Hon menade att det är en fråga om liv och död att ta del av andra världar, vilket man kan göra i böckerna. Och sa att hon tycker att Astrid är så nära en ängel som man kan komma.

Sedan tågar barn från Stockholms Kulturskola dramatiskt in på scenen, iförda svarta kåpor med huvor. Två barn bildar en åsna och ur en av kåporna hoppar Pippi Långstrump fram och har med sig böcker till de venezolanska barnen högt uppe i de otillgängliga bergen.
När alla kåpor fallit har de läsande barnen fått möta Kling och Klang, Ronja, Snövit, Karlsson på taket, Robin Hood och en rad andra kända barnboksfigurer. Det är roligt, fantasifullt och smått genialt!

Efter Helen Sjöholms medryckande sång - "Far och flyg och ryk och ränn, är du med på den!" (Jaaa, ropar publiken) - , är det dags för barnen frågor. De vill veta vilka favoritböcker kvinnorna från Banco del Libro har. Och om de lånar ut många böcker av Astrid Lindgren. Om de har barn och om barnen tycker om att läsa. Vad det hemskaste och bästa som hänt Banco del Libro är och vad som är det roligaste med barn.

Favoritböcker är bland annat Maurice Sendaks Till vildingarnas land. Astrid Lindgrens böcker finns på spanska men läses inte så mycket i Venezuela. Fast det ska bli ändring på det nu! Allas barn har tyckt om att läsa. Och det hemskaste som hänt var översvämningarna häromåret när hela byar förstördes och många familjer blev hemlösa. Det bästa var att Banco del Libro kunde komma dit med böcker och läsa för barnen och det gav dem tröst, så att de kunde sova igen och orkade börja leva.
Och det roligaste med barn är att se hur de leker, hoppar, sjunger, forskar och växer för varje dag!

Många fler frågor fanns, men här var tiden slut. En spontan talkör uppstod och alla skanderade rytmiskt: Banco del Libro, Banco del Libro, Banco del Libro!