Inspiration för kommande år

En publik full av respekt och vördnad för Banco del Libros arbete lyssnade till Carmen Diana Deardens tacktal där hon bland annat sa att prissumman gör det möjligt för Banco del Libro att fortsätta utveckla sin verksamhet och att de är djupt tacksamma för det erkännade ALMA-priset innebär.

André Pops var konferencier för ceremonin som direktsändes i SVT2. På kvällen visades också ett nyproducerat program om Banco del Libro i SVT2.

Vädrets makter var nådiga mot Alma och Banco del Libro och de många åhörare (barnkulturmänniskor, diplomater, litteraturintresserade och barn) som bänkat sig vid Solliden för att se kronprinsessan Victoria dela ut Astrid Lindgren Memorial Award för femte året. Kvällen var ljum och regnet höll sig borta. Stämningen var hög.

Georg Riedel och hans dotter Sarah som sjöng Astrids och Georgs välbekanta sånger. Louise Hoffsten och Salem Al Fakir fanns också bland de många artisterna. Barn från Lasse Kühlers dansskola spelade rytmiskt, skickligt och glädjefullt upp Astrid Lindgrens välkända figurer alltifrån Pippi till Ronja.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth sa i sitt tal att Alma-priset är till för att stärka barns rättigheter i hela världen och att det nu för första gången ges till en läsfrämjande organisation betonar att det är lika viktigt att sprida böcker som att skriva dem. Banco del Libro har påverkat barns läsning i hela Latinamerika, sa hon.

Så var det dags för själva prisutdelningen. Kronprinsessan överlämnade ett diplom tecknat av Lennart Eng och kalligraferat av Annicka Rücker till Banco del Libros VD Maria Beatriz Medina och styrelseordförande Carmen Diana Dearden. Folkdräktsklädda barn delade ut blommor men de fem miljonerna överlämnas på säkrare sätt än genom en check på Sollidens scen.

Carmen Diana höll tacktalet och berättade att alma betyder själ på spanska. Kronprinsessan som stod bredvid och lyssnade intresserat, berättade att hon haft förmånen att träffa Astrid flera gånger och att hon mest minns Astrids värme och stora humor. Och förstås hennes kärlek till barn.