Stefan Casta
 

Stefan Casta

Född 1949 i Vadstena. Författare.

Stefan Casta är författare på heltid och skriver ungdomsromaner, barnböcker och facklitteratur för både barn och vuxna. Han har ett förflutet som radio- och TV-producent och har arbetat med nyhetsprogram och sport samt producerat ett antal filmer om svensk natur. Han har även varit verksam som naturskribent i olika tidningar och tidskrifter. Han är bosatt i Skåne, på en liten gård utanför Veberöd, mellan Lund och Ystad.

Han har gett ut ett sextiotal böcker och är översatt till bl. a. franska, ryska, engelska och tyska. Naturen är ett viktigt motiv i författarskapet.. Hans senaste böcker är Stan är full av djur, Sofis naturbok och Kan inte sova, mämmä!. Samtliga utgivna under 2016.

Stefan Casta har tidigare arbetat vid Sveriges författarfond, bl.a. som ordförande för fondens beredningsarbete, och i Kulturrådets arbetsgrupp för litteraturstöd till barn- och ungdomsböcker. Han har varit ledamot i Bibliotekstjänsts granskningsnämnd och i Svenska barnboksakademin. Han undervisar och handleder vid Lunds universitets författarskola.

Han har även fått flera utmärkelser och priser, bl.a. Augustpriset 1999 och Nils Holgersson-plaketten 2000 för Spelar död, Die Silberne Feder 2001 för Fallet Mary-Lou och Rabén & Sjögrens Astrid Lindgren-pris 2002. År 2006 tilldelades han Ilona Kohrtz´ stipendium för ett förtjänstfullt författarskap av Svenska Akademien. År 2011 mottog han Sveriges Radios Barnens Romanpris för Den gröna cirkeln och 2013 fick han Linnéplaketten för årets bästa fackbok för barn, Humlans herbarium.