En ung människa som läser en bok idag tar med sig den boken in i morgondagen, formas och påverkas av verket...eftersom det händer med böcker skrivna för unga, är barn- och ungdomslitteratur viktig – viktigare, kunde man hävda, än skrivande för vuxna.

 
2019 års ALMA-pristagare Bart Moeyaert. Foto: Susanne Kronholm

Pressrum

Behöver du bilder på ALMA-pristagare eller från prisutdelningen? Vill du få våra pressmeddelanden? Vi hjälper gärna dig som vill rapportera om ALMA eller våra pristagare. Allt material såsom bilder, videos och pressmeddelanden finns i vårt pressrum hos Mynewsdesk - följ oss där!

Följ Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

Bilder
Högupplösta bilder finns i ALMA:s pressrum på Mynewsdesk. Bilderna får användas fritt i samband med artiklar och texter om ALMA eller ALMA-pristagare så länge fotografens namn anges. För annan användning, vänligen kontakta oss.

Pressmeddelande
Du kan läsa alla våra pressmeddelanden på Mynewsdesk. Följ oss för att få de senaste nyheterna direkt till din mailkorg.

Logotyp
Om du vill använda vår logotyp på ditt eget material, vänligen kontakta vår kommunikatör enligt nedan.

Presskontakt:
Mariella Kucer
Kommunikatör
Tel: 08-519 264 17
E-post: mariella.kucer@alma.se

Prisets korrekta namn på svenska är "Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne" och "Astrid Lindgren Memorial Award" på engelska. Det förkortas ofta med ALMA.

Upptäck Bart Moeyaerts författarskap

Är du nyfiken på Bart Moeyaert? Välkommen att bekanta dig med hans rika författarskap! Den 11 april kl 18.00 ger juryns ordförande Boel Westin en presentation av årets ALMA-pristagare på Svenska barnboksinstitutet i Stockholm.

Bart Moeyaert får Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2019

Bart Moeyaert är en flamländsk författare, född 1964 och bosatt i Antwerpen, Belgien. Han debuterade som 19-åring och hans variationsrika författarskap rymmer idag drygt 50 titlar - allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi. Böckerna är prisbelönta och finns översätta i mer än 20 länder. Han skriver även TV-manus och pjäser, har översatt flera romaner och undervisar i kreativt skrivande.
Jacqueline Woodson. Foto Stefan Tell

"Sov massor så att du kan njuta av allt!"

Att få världens största pris för barn- och ungdomslitteratur kan vara ganska omvälvande. Vad kan vara bra att tänka på? Jacqueline Woodson ger årets pristagare tre goda råd på vägen.
Bild från ett jurymöte. Foto: Mediemerah

"Som att gå i mål efter ett långdistanslopp"

Vad känner juryn inför tillkännagivandet? Är det många som försöker få dem att avslöja hur tankarna går? Vi har pratat med jurymedlemmarna Katarina Kieri, Mats Kempe, Boel Westin, Mårten Sandén och Annika Edlund om hur det är att stå inför det svåra men angenäma uppdraget att välja ut en pristagare till 2019.
Meg Rosoff, foto Stefan Tell

Meg Rosoff besöker Sverige

Meg Rosoff besöker Sverige. Passa på att lyssna till den smarta och vältaliga ALMA-pristagaren när hon gästar Stockholm den 13 mars och Umeå den 14 mars!

Läsnyckel till Brun flicka drömmer

Lär känna en av Jacqueline Woodsons mest lästa och prisbelönta böcker: självbiografin Brun flicka drömmer. Läsguiden är skriven för att användas i skolan men går lika bra att ha i bokcirkeln. God läsning!

Kanslichef till ALMA

Vi söker dig som vill leda och administrera Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA). Kansliet, som är en del av Kulturrådet, består av kanslichef, handläggare och kommunikatör. Tillsammans arbetar ni för att lyfta fram världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Välkommen med din ansökan senast den 24 februari!
Bild på barn som applåderar

Dags att nominera till 2020 års pris

Visste du att arbetet med att finna rätt pristagare påbörjas mer än ett år i förväg? Idag öppnar nomineringsprocessen för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2020. Sista datum att nominera kandidater är den 15 maj.
Philip Pullman

Philip Pullman adlad

Författaren och ALMA-pristagaren Philip Pullman har blivit adlad för sin insats inom litteraturen. Detta meddelades strax före nyår då den brittiska drottningen traditionsenligt delade ut sina årliga hedersutmärkelser.
Bild på vinterlandskap och texten "Vinterns lästips"

Lästips i vinter

Vinterlovet står inför dörren. Vad ska vi hitta på då? Böcker kan ge bränsle åt fantasin, sällskap när vi är ensamma och ingångar till någon annans värld. Här tipsar juryn och kansliet om några av våra favoritböcker skrivna av ALMA-pristagare. Perfekta att läsa själv eller tillsammans. God läsning önskar ALMA!
Författaren Jacqueline Woodson. Foto: Stefan Tell

Hallå där, Jacqueline Woodson!

"Det är häftigt, men utmattande!" Årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson berättar om sin intensiva höst som läsambassadör och avslöjar att hon skriver på en ny bok. Läs intervjun!
Ilustration: Ida Björs

Här är de nominerade till 2019 års pris

ALMA-juryns ordförande Boel Westin presenterade idag nomineringslistan vid den internationella bokmässan i Frankfurt. Nästa år har 246 kandidater från 64 länder chans att belönas med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.
Foto: TT

Dags att presentera 2019 års kandidater

Den 11 oktober på bokmässan i Frankfurt offentliggörs vilka som har chans att få 2019 års pris. Förutom att nomineringslistan innehåller namnet på den eller dem som får nästa års pris är den också är en guldgruva för alla med intresse för barn-och ungdomslitteratur.
Bild på barn som ritar, foto Stefan Tell

"Jag har också skrattat åt barnboksförfattarna"

Katarina Kieri skriver om föraktet för barnboksförfattarna. Texten publicerades ursprungligen på expressen.se och vi har fått lov att återge den här. Katarina Kieri är författare och ledamot av ALMA-juryn.

Tips på böcker att sluka i sommar

Äntligen sommarlov! Här ger fyra juryledamöter varsitt tips på böcker skrivna av ALMA-pristagare. Perfekta att läsa i hängmattan, på stranden, i gräset, under ett parasoll eller bara hemma i soffan en regnig dag. Nu tar vi på kansliet sommarlov och är tillbaka igen i augusti. Glad sommar önskar ALMA-kansliet!
Janina Orlov (foto: Vogler) och Mårten Sandén (foto: Magnus Liam Karlsson) som tillträder ALMA-juryn den 1 juli.

Nya ledamöter i juryn

Författaren Mårten Sandén och översättaren och litteraturvetaren Janina Orlov blir nya ledamöter i ALMA-juryn. De tillträder den 1 juli. Vi hälsar dem varmt välkomna!