Tolv juryledamöter bedömer barnlitteratur från hela världen

- Det här priset slår Nobelpriset med hästlängder! Det säger Larry Lempert, nytillträdd presstalesman för den likaledes nytillträdda juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

- Priset riktar sig inte bara till författare, utan ska också se till att barnen får läsa all fantastisk barnlitteratur som finns.
Juryn har nyligen haft sitt första sammanträde och har nu några intensiva månader framför sig till slutet av mars, då man ska tillkännage vem eller vilka som får det första priset.

Den jury som ska utse pristagare av det nya internationella litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne har nu tillsatts. De som fått det spännande uppdraget är 12 svenska ledamöter med bred kompetens inom det internationella barn- och ungdomskulturområdet (se faktarutan). Juryns ordförande är barn- och ungdomsboksförfattaren Janne Lundström. Juryledamoten Larry Lempert, barnbibliotekarien som nu leder Läsår Stockholm, har utsetts till presstalesman. I slutet av november hade juryn sitt första sammanträde för att sätta sig in i uppdraget och lära känna varandra.

- Juryn har en oerhört bred kompetens och ett internationellt perspektiv som täcker både kunskap om barn- och ungdomslitteratur och läsfrämjande arbete, säger Larry Lempert. Det är en spännande sammansättning människor och det ska bli mycket intressant att arbeta med de här personerna, som har så stark integritet och hängivenhet i sina arbeten för barn på olika sätt.

Larry Lempert, som också är styrelsemedlem i ibby Sverige (International Board on Books for Young People), berättar att juryn kommer att samverka med organisationer runt om i världen för att hämta in djupare kunskaper om barn- och ungdomslitteratur och läsfrämjande verksamhet. Ett antal organisationer ska varje år bjudas in att nominera kandidater. Detta första år kommer juryn däremot själv att nominera pristagare eftersom nomineringstiden i år är begränsad till fyra månader och alltså betydligt kortare än vad den kommer att vara i framtiden.

- Det är tidsmässigt pressande, konstaterar Larry Lempert. Vår egen begränsning inom juryn blir påtaglig. Vi utsätter oss för ett enormt arbete att utse det bästa författarskapet eller illustratörskapet i världen på några månaders tid - men det är ett fantastiskt roligt uppdrag!

- Priset kommer att sätta strålkastare på barn- och ungdomslitteraturen och naturligtvis på de vinnande författarskapen och läsfrämjande verksamheterna. Därför är priset så betydelsefullt! För mig slår det Nobelpriset med hästlängder eftersom det här priset inte bara handlar om den bästa boken, utan också vill att barnen ska nås av den fantastiska barnlitteraturen! Det gör vi genom att också belöna läsfrämjande arbete. Förhoppningsvis kommer priset också att öka intresset för att översätta barn- och ungdomslitteratur till fler språk, så att utbudet både på mindre språk som svenskan och det stora men mättade engelska utbudet ökar.

Vem eller vilka som får det första priset tillkännages i slutet av mars 2003 då juryn sammanträder i Vimmerby.

Av: Hillevi ElvhageLitteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

- Årligt internationellt pris om 5 miljoner kr
- Instiftas av svenska regeringen som ett pris från hela svenska folket
- Delas ut till barn- och ungdomsboksförfattare, illustratörer och läsfrämjande verksamhet
- En svensk 12-mannajury utser pristagare
- Utdelningsceremonien sker i Stockholm i maj/juni med början nästa år 2003.
- Statens kulturråd administrerar priset.

Juryns ledamöter

Ordförande: barn- och ungdomsboksförfattaren
Janne Lundström
Presstalesman: barnbibliotekarien Larry Lempert
Övriga ledamöter: ungdoms- och vuxenboksförfattaren Mats Berggren, professor emeritus i litteraturvetenskap Ulf Boëthius, litteraturpedagogen Agneta Edwards, journalisten och litteraturkritikern Birgitta Fransson, skolöverläkaren och författaren Lars H Gustafsson, barnboksillustratören Fibben Hald, redaktören Annika Lindgren som är representant för Astrid Lindgrens familj, barn- och ungdomsboksförfattaren och litteraturkritikern Ulla Lundqvist, professor i litteraturvetenskap Maria Nikolajeva samt bilderboksforskaren och skribenten Ulla Rhedin.

kultur&politik 7-8/2002