ALMA:s internationella höstaktiviteter

Svenska ambassaden i Washington arrangerar en uppläsningskväll och mottagning i samband med Astrid Lindgrens födelsedag den 14 november. Under november deltar litteraturprisets kansli i två mexikanska bokmässor.


MEXIKO - NOVEMBER 2005

Litteraturprisets kansli deltar under november i två mexikanska bokmässor: Barnboksmässan "Feria Inter. del Libro Infantil y Juvenil" som äger rum i Mexiko City den 12-19 november samt världens största latinamerikanska bokmässa "The Guadalajara International Book Fair (FIL)" i Guadalajara, den 26 november till den 4 december.

Mässarrangörerna är angelägna om att presentera Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Därför är årets pristagare inbjudna. Representanter för priset deltar också. Deltagandet sker i samarbete med Svenska ambassaden i Mexiko och Svenska institutet. Syftet är att presentera den svenska barnlitteraturen och Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne samt att vidareutveckla ett samarbete inom det barnlitterära fältet mellan Sverige och Mexiko.

Feria Inter. del Libro Infantil y Juvenil (FILIJ) - Mexiko City den 12-19 november

Mässans målgrupp är lärare, bibliotekarie, barn och ungdomar, föräldrar mm. Den svenska delegationen representeras av barnbibliotekarien Nora Lempert, illustratörerna Lennart Eng och Per Karlén, författaren Christina Björk, litteraturprisets ordförande Larry Lempert och förläggaren Birgitta Westin.

På programmet står ett antal workshops, berättarstunder, mottagningar, arbetsmöten, Astrid Lindgren-utställning mm.

The Guadalajara International Book Fair (FIL) - Guadalajara, den 26 november 4 december

I år kommer det, för första gången, att riktas särskilda insatser kring barnlitteratur. Litteraturpriset presenteras vid en mottagning för särskilt inbjudna gäster tisdagen den 29 november kl 18.00.

Dessutom anordnas en presskonferens, en branschfrukost, ett möte med latinamerikanska nomineringsinstanser mm. Kansliet representeras av kanslichefen Anna Cokorilo och juryns ordförande Larry Lempert.

Mer information om mässan och aktiviteterna finns på www.fil.com.mx

WASHINGTON - 14 NOVEMBER 2005

Svenska ambassaden i Washington arrangerar en uppläsningskväll och mottagning i samband med Astrid Lindgrens födelsedag den 14 november.

Skådespelare läser högt ur olika svenska barnböcker och filmen "Linnea i Monets trädgård" kommer att visas. Självfallet bjuds det på saft och bullar som det anstår ett barnkalas. Helt i Astrid Lindgrens anda.

För den vuxna publiken presenterar den brittiska och japanska ambassaden årets litteraturpristagare.