Jujja Wieslander tilldelades Rabén & Sjögrens Astrid Lindgren-pris 2005

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Prissumman är på 40.000 kr.

Jujja Wieslander tog emot priset på Astrid Lindgrens fördelsedag de 14 november vid en prisutdelning på Junibacken i Stockholm.

Jujja Wieslander är född 1944 och bor i Gullvalla utanför Sala med sin familj. Jujja har skapat visor och sagor för barn sedan tidigt sjuttiotal. I över tjugo år gjorde hon det i nära samarbete med maken Tomas, men efter hans bortgång 1996 har Jujja fortsatt på egen hand. Barns språk och tankar är Jujjas stora inspirationskälla. Materialet till böckerna har hon samlat in i nära kontakt med barn.
Berättelserna om Mamma Mu började som dramatiserade barnradioprogram. Numera finns böckerna om Mamma Mu översatta till ett stort antal språk och de är älskade av barn över hela världen.

1993 tilldelades Jujja och Tomas Wieslander Expressens Heffa-klump och 1995 prisades de med BMF-plaketten för barnbokförfattare.