Information
Jack och Fågelskrämman av Philip Pullman. Bild: Peter Bailey


Sängen av Lygia Bojunga. Bild: Marianne Enquist

 

Nya böcker på svenska av Pullman och Bojunga

I september ger Bokförlaget Opal ut nya böcker ut av årets pristagare Philip Pullman och av förra årets ALMA-pristagare Lygia Bojunga.

Nu ges Philip Pullmans senaste bok "Jack och Fågelskrämman" och Lygia Bojungas "Sängen" ut i svensk översättning för första gången. Sedan tidigare finns det åtta titlar av Pullmans böcker och sju av Bojungas böcker på svenska.

"Jack och Fågelskrämman" av Philip Pullman

(Översättning: Christina Westman)

Gamle herr Pandolfino bestämmer sig en dag för att det är dags att göra en fågelskrämma med hjälp av en sopkvast och en gammal tweedkostym, toppade med en palsternacka som huvud. Sist stoppar han in ett brev i fågelskrämman för att den ska komma ihåg sitt uppdrag. 

Under fågelskrämmans första natt kommer en lat bonde och stjäl honom. Nästa natt blir den stulen av en annan bonde som inte heller orkar göra en egen. På så sätt kommer fågelskrämman allt längre bort från sitt hem.
En stormig natt händer det som är lika vanligt som att vinna på lotteri, blixten slår ner i fågelskrämman och väcker den till liv.
Där börjar den excentriska Fågelskrämmans vandring, snart hittar han en pojke vid namn Jack som går med på att vara hans tjänare under vandringen. Snart hamnar de i fara när familjen Buffaloni börjar jaga dem av nån anledning. Det blir ett äventyr innehållande de mest osannolika och lustiga händelserna .

"Sängen" av Lygia Bojunga

(Översättning: Helena Vermcrantz)

I centrum för den här berättelsen står en stor, antik säng i jakarandaträ. Den har ärvts till äldsta dottern i en familj i flera generationer. Det ligger en förbannelse över sängen som kommer att sprida olycka över familjemedlemmarna om de bryter traditionen. Trots det väljer Maria Rita, sängens innehavare, att sälja sängen mot sin brors vilja, efter att ha uthärdat alltför många år i svält.
Sängen köps av Elvira, som skänker den till sin äldsta dotter och hennes sambo. Sambon avskyr den stora och, enligt honom, avskyvärda pjäsen och byter bort den hos en antikhandlare.

I början av boken träffar Elviras dotter Petunia Maria Ritas brorson Tobias. Petunia blir genast förälskad och lovar Tobias att hon ska ordna så hans familj får tillbaka sängen. Läsaren får följa sängens färd mellan olika ägare, som till slut, efter Petunias kamp, åter hamnar hos Tobias familj där den hör hemma.