Ny ledamot ser fram emot kniviga diskussioner

Författaren Stefan Casta och illustratören Lennart Eng är nya ledamöter i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne sedan den 1 juli i år. Här följer en intervju med Stefan Casta om det nya uppdraget.

Stefan Casta skriver ungdomsromaner, barnböcker och facklitteratur för både barn och vuxna. Han har gett ut ca 30 böcker och är översatt till bland annat franska, engelska och tyska. Böckerna har givit honom flera utmärkelser och priser, bland annat Augustpriset, Nils Holgersson-plaketten och Rabén & Sjögrens Astrid Lindgren-pris. År 2006 tilldelades han Ilona Kohrtz´ stipendium för ett förtjänstfullt författarskap av Svenska Akademien.

Stefan Casta sitter även med i Bibliotekstjänsts granskningsnämnd och på stol nummer 13 i Svenska barnboksakademin. Han är bosatt på en liten gård utanför Veberöd i Skåne.

Hur känns det att sitta i juryn för världens största barn- och ungdomslittteraturpris?
- Det känns mycket roligt, och väldigt ansvarsfullt. Jag ser fram emot att få kika in i spännande författarskap och deltaga i många kniviga litterära diskussioner. Och så inser jag ju att jag har massor att läsa in…

Vad ser du som det viktigaste med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne?
- Att priset sätter fokus på barnboken och barns läsning i olika delar av världen. Kanske kan detta i ett längre perspektiv, i någon liten mån, hjälpa till att förbättra barnens villkor på jorden.

ALMA-priset kan även delas ut till ”enskilda personer eller andra som utfört ett synnerligen värdefullt arbete för att främja barns och ungas läsande”, men hittills har det inte skett. När kommer vi få se en pristagare för läsfrämjande insatser?
- Jag har förstått att juryn arbetar oerhört grundligt och långsiktigt. Just de läsfrämjande organisationerna tar lite längre tid att bereda än författarskapen. Jag tror att alla i juryn delar förhoppningen att det snart ska vara dags att ge priset till en eller flera "läsfrämjare" men exakt när det kan bli är omöjligt att sia om.

I september publiceras listan över nomineringar till priset 2007. Hur ser nomineringsfältet ut, finns det många som du skulle kunna tänka dig som pristagare?
- Ja, det gör det. Själv har jag ägnat sommaren åt att bland annat läsa in en del författarskap från våra nordiska grannländer. Men det är först nu när hösten närmar sig som allvaret börjar.

Du är inte bara författare, du är bonde också. Hur får man det att gå ihop och hur blir det med skörden efter denna soldränkta sommar?
- Jag är bara en ”låtsasbonde”, en författare som älskar att bo på landet och hålla några får och lite höns. Jag inbillar mig att det är en bra kombination mellan ett mer fysiskt, verklighetsnära ”uteliv” och inomhusutflykterna i fantasin. Men det är faktiskt svårt att njuta av en så solig sommar som denna, när man ser att betesmarken påminner om en öken och man måste börja ta av vinterfodret redan i mitten av juli. Jag lever nära naturen, på gott och ont.