Banco del Libro medverkar när Astrid Lindgren firas på världens största barnboksmässa i Bologna

Årets pristagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne den venezuelanska organisationen Banco del Libro finns på plats när Astrid Lindgren och litteraturpriset uppmärksammas på barnboksmässan i Bologna 24-27 april.

Med över 1000 utställare från ett 60-tal länder är mässan världens största inom barn- och ungdomslitteratur. Med anledning av jubileumsfirandet av Astrid Lindgren görs flera satsningar på mässan, bland annat visas den nyproducerade utställningen ”I Astrid Lindgrens anda”. Utställningen, som har producerats av Svenska institutet i samarbete med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne och den svenska ambassaden i Rom, handlar om Astrid Lindgren, svensk barnlitteratur och ALMA-priset och invigs på mässan den 24 april av den svenske ambassadören i Italien Anders Bjurner.

På programmet står också ett öppet samtal med Banco del Libros nuvarande chef Maria Beatriz Medina och grundaren Carmen Diana Dearden, och en heldag med seminarier om Astrid Lindgren där kritikern, författaren tillika ALMA-juryledamoten Ulla Lundqvist medverkar och talar om medkänsla och humor i Astrid Lindgrens författarskap. Dessutom hålls en jubileumsmottagning till Astrid Lindgrens ära där Georg Riedel och Stefan Nilsson medverkar tillsammans med solisterna Anna Valev och Andrey Leonovitch från Kungl. Baletten som dansar ett utdrag ur helaftonsbaletten Pippi Långstrump i koreografi av Pär Isberg.

Samtidigt som mässan pågår visas också en utställning om nordisk barnlitteratur i centrala Bologna som också den invigs av den svenske ambassadören.

Bolognadeltagandets hela program finns här:

Tisdag 24 april

15.30 "Humour and compassion - glimpses from a few works by Astrid Lindgren", seminarium med författaren, kritikern tillika ALMA-juryledamoten Ulla Lundqvist. Medverkar gör också litteraturkritikern Daniela Marcheschi och Anna Maria Tagliavini, direktör för Italiens Kvinnobibliotek.

16.30 Invigning av utställningen "I Astrid Lindgrens anda"
Den svenske ambassadören Anders Bjurner inviger. Plats: Utrymmet mellan hall 29 och 30. Utställningen är öppen under hela mässan.


Onsdag 25 april

15.00 Möte med Banco del Libro, årets ALMA-pristagare
Juryordförande Larry Lempert i samtal med Banco del Libros grundare och ordförande Carmen Diana Dearden och chef Maria Beatriz Medina.
Plats: Illustrator's Café

19.30 Jubileumsmottagning för särskilt inbjudna på Palazzo Isolani i Bologna. Medverkar gör Georg Riedel, Stefan Nilsson, Sara Riedel och solisterna solisterna Anna Valev och Andrey Leonovitch från Kungl. Baletten som dansar ett utdrag ur helaftonsbaletten Pippi Långstrump i koreografi av Pär Isberg.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne finns i monter A40, Hall 29.

KONTAKT
Anna Cokorilo, kanslichef, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne
Tel: 070-602 51 15, 08-519 264 00/08
E-post: anna.cokorilo@alma.se

Helene Komlos Grill, informatör, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne
Tel: 073-360 46 94, 08-519 264 00/06
E-post: helene.komlos.grill@alma.se


Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (Astrid Lindgren Memorial Award) har instiftats av den svenska regeringen och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Priset på 5 miljoner kronor (ca USD 700 000, 540 000 Euro) delas ut årligen till författare, illustratörer, berättare och/eller läsfrämjande insatser i Astrid Lindgrens anda. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen samt att på global nivå främja barns rätt till kultur. Litteraturpriset administreras av Statens kulturråd. Mer information: www.alma.se.