Fira Astrid den 14 november

Den 14 november skulle Astrid Lindgren ha fyllt 100 år, och det kommer att firas runt om i Sverige och världen. Här har vi samlat några av de aktiviteter där du kan fira världens bästa Astrid.

SOS-Barnbyar i samarbete med Lilla Akademien hyllar Astrid Lindgren med en minneskonsert på 100-årsdagen!

I år skulle Astrid Lindgren ha fyllt 100 år. För att hedra hennes minne ska SOS-Barnbyar bygga Astrid Lindgrens Barnby, och ge föräldralösa och övergivna barn ett nytt hem och familj.

Intäkterna från konserten går till Astrid Lindgrens Barnby i Centralafrikanska republiken.

Plats: Oscarskyrkan i Stockholm
Datum: 14 november 2007
Tid: 18:30
Insläpp: 18:10
Biljettpris: 100 kronor exklusive serviceavgift.

Mer information

Astrid Lindgrens födelsedag på Junibacken!

Den 14 november uppmärksammar vi Astrid Lindgrens 100 årsdag. Då utökar vi öppettiderna, spelar massor av teater och musik, bjuder på stadsvandringar, barnvisningar och massor av tårta!

Program 14 nov 2007:

9.00 Junibacken öppnar
9.30 Visning med Astrid-tema för alla åldrar
11.00 Teaterföreställning med Pippi Långstrump
12.00 Smygpremiär! Bistoler & Busetjyvar (Karlsson på taket)
13.00 Visning med Astrid-tema för alla åldrar
13.30 Sång- och musikstund med Astridtema
15.00 PREMIÄR! Bistoler & Busetjyvar (Karlsson på taket)
16.00 Teaterföreställning med Pippi Långstrump
17.00 Visning med Astrid-tema för alla åldrar
18.00 Junibacken stänger för dagen

Självklart tuffar Sagotåget på hela dagen som tar dig på en fantastisk resa genom Astrid Lindgrens Sagovärld. Under hela dagen bjuds också på tårta till tonerna av Astrid-visor i vår restaurang!

Kl. 11.00 samt kl. 15.00 kan den som vill gå på stadsvandring i Astrid Lindgrens sagokvarter. Junibackens museipedagog visar vägen! Vandringen tar 35-40 min, men räkna med totalt en timme. Start och mål är i Vasastan vid Gustav Vasa skola, karlbergsvägen 34. Alla åldrar är välkomna. Stadsvandringen är självklart gratis. Välkomna!

Mer information

Pippi på Stockholms stadsteater!

En ny tjej flyttar in på Tommy och Annikas gata – Pippi. Hon är kul, har rött hår och fräknar och det bästa av allt – hon bor tillsammans med en häst och en apa istället för sina föräldrar.
En föreställning med musik och dans om Pippis värld där allt kan hända. Bearbetad av Jonna Nordenskiöld som regisserade kritikerrosade Allrakäraste syster och Betongsocker och förortsmys.

Premiär på Astrid Lindgrens hundraårsdag den 14 november.

Mer information

Astrid Lindgren 100 år firas i Vimmerby den 14 november

10.00 - Kransnedläggning på Astrid Lindgrens grav.

11.00 - Över tusen skolbarn sjunger allsång på Stora torget, därefter teater för dem med bland annat Pippi i Astrid Lindgrens Värld (12.00 och 13.00).

11.15 - Årets julfrimärken och ett frimärksblock till minne av Astrid Lindgren avtäcks på Astrid Lindgrens Näs. I ett tillfälligt postkontor kan du få en unik förstadagsstämpel på dina brev och vykort (fram till 17.00)

11.30-14.00 - Elever från KY Designmatlagning serverar småländska rätter av närproducerade råvaror i Mässhallarna. Dessa avnjuts bäst strosandes i utställningen med alster av elever i Vimmerbys skolor och annat material från jubileumsåret. Utställningen är öppen t.o.m. 18/11.
Förköp av matkuponger på Vimmerby turistbyrå, tfn: 0492-310 10.

13.00 - Nyutgåvan av Astrid Lindgrens ”Junker Nils av Eka” släpps och Leif Ruhnströms illustrationer ställs ut på Astrid Lindgrens Näs.

15.00 - ”Junker Nils av Eka”, Astrid Lindgrens saga med nyskriven musik av Georg Riedel, spelas av Sörmlands Musik & Teater på Astrid Lindgrens Näs.
Biljetter säljes på Astrid Lindgrens Näs, tfn: 0492-76 94 00.

17.00 - Fackeltåg startar från Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby musikkår spelar.
Vid ankomst till Stora torget fortsätter programmet med bland annat överlämnandet av Vimmerbys gåva till Astrid Lindgrens Barnby.

17.30 - Matservering av KY Designmatlagning och utställning i Mässhallarna (OBS! Endast öppet för dem som köpt biljett till Kvällsföreställningen).

19.30 - Kvällsföreställningen med bland annat Charlotte Perrelli, Pernilla och Benjamin Wahlgren. Biljetter säljes på Vimmerby turistbyrå, tfn: 0492-310 10.

Mer information

House of Sweden firar Astrid

Utställningen, ”Än lever Astrid Lindgren”, öppnas den 12 september i anslutning till ett rum fyllt med svensk översatt barnlitteratur. Astrid Lindgrens födelsedag kommer att firas den 14 november, då 2006 års ALMA-pristagare Katherine Paterson bjudits in tillsammans med Johanna Hurwitz som skrivit en biografi över Astrid Lindgren.

Mer information

Pippi på Tysklandsturné

Från och med den 15 november 2007 till den 31 januari 2008.
Öppettider: Må-to kl 9-17, fr kl 9-14.30

Astrid Lindgrens livshistoria är starkt förknippad med Tyskland, eftersom det är där hon firat sina största framgångar förutom i sitt hemland.

1949 gavs den första tyska utgåvan av "Pippi Långstrump" ut. Sedan dess har över 130 boktitlar av Astrid Lindgren givits ut på tyska. Av 145 miljoner sålda exemplar världen över har 30 miljoner böcker sålts över disk enbart i Tyskland.

Förlagsbesök, mässdeltagande, uppläsningsturnéer och prisutdelningar medförde att författarinnan ofta besökte Tyskland. Denna utställning skildrar dessa företeelser samt visar på ytterligare beröringspunkter med det tyska språket och den tyska kulturen i Astrid Lindgrens liv.

Om du inte har möjlighet att besöka utställningen i Stockholm hittar du här bilder och texter som dokumenterar tyskarnas djupa kärlek och hängivenhet till Astrid Lindgren.

Mer information

 

För mer information om aktiviteter världen runt, besök Astrid Lindgrens jubileumsportal.