Fler än någonsin får nominera till ALMA

Intresset för svenska folkets pris till världens barnlitteratur växer. Antalet internationella organisationer som kan nominera till ALMA har ökat med nästan 10 procent sedan förra året.

490 organisationer och institutioner från 190 länder världen över får nominera kandidater till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2010. Över 30 nya nomineringsinstanser har tillkommit sedan 2008, från bland annat Zimbabwe, Litauen, Lettland och Libanon.

Varje år bjuds nomineringsinstanser från hela världen in för att föreslå kandidater till priset. Nominatorerna är internationella, nationella och regionala instanser och forskningsinstitutioner med anknytning till barn- och ungdomslitteratur.

”Vårt nätverk av internationella experter är en förutsättning för att vi ska kunna hitta och belöna de mest intressanta och relevanta skaparna och förmedlarna av barn- och ungdomslitteratur” säger Larry Lempert, ordförande i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

De svenska nominatorerna är bland andra Barnängens världsbibliotek, Seriefrämjandet, IBBY Sverige, Föreningen Svenska Tecknare, Svenska barnboksakademin, Svenska barnboksinstitutet, Sveriges Författarförbund, Serieteket och Polarbiblioteket.

Sista datum att nominera är den 15 maj. I augusti publiceras listan över de nominerade kandidaterna till 2010 års pris.