Kitty på mjölkpaketen!

Känner du igen bilden på Arlas mjölkpaket i kyldisken? 2010 års ALMA-pristagare Kitty Crowthers illustration pryder idag hundratusentals mjölkpaket i samband med Arlas nya berättartävling för barn och ungdomar. Illustrationen kommer från boken Le grand désordre (2005) och ska inspirera till nya fantasifulla berättelser och teckningar. Texten lyder som följer;

”Det är bra att ha lite tråkigt, säger Kitty Crowther som är årets vinnare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Kitty är illustratör och barnboksförfattare och hon talar av egen erfarenhet. Det är när det inte händer så mycket annat som hennes figurer får liv och berättelserna växer fram. Bilden är från en av hennes böcker.”

Tävlingen pågår fram till 31 december.

Mer information finns på Arlas webbplats.

Philip Pullman

Philip Pullman adlad

Författaren och ALMA-pristagaren Philip Pullman har blivit adlad för sin insats inom litteraturen. Detta meddelades strax före nyår då den brittiska drottningen traditionsenligt delade ut sina årliga hedersutmärkelser.
Bild på vinterlandskap och texten "Vinterns lästips"

Lästips i vinter

Vinterlovet står inför dörren. Vad ska vi hitta på då? Böcker kan ge bränsle åt fantasin, sällskap när vi är ensamma och ingångar till någon annans värld. Här tipsar juryn och kansliet om några av våra favoritböcker skrivna av ALMA-pristagare. Perfekta att läsa själv eller tillsammans. God läsning önskar ALMA!
Författaren Jacqueline Woodson. Foto: Stefan Tell

Hallå där, Jacqueline Woodson!

"Det är häftigt, men utmattande!" Årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson berättar om sin intensiva höst som läsambassadör och avslöjar att hon skriver på en ny bok. Läs intervjun!
Ilustration: Ida Björs

Här är de nominerade till 2019 års pris

ALMA-juryns ordförande Boel Westin presenterade idag nomineringslistan vid den internationella bokmässan i Frankfurt. Nästa år har 246 kandidater från 64 länder chans att belönas med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.
Foto: TT

Dags att presentera 2019 års kandidater

Den 11 oktober på bokmässan i Frankfurt offentliggörs vilka som har chans att få 2019 års pris. Förutom att nomineringslistan innehåller namnet på den eller dem som får nästa års pris är den också är en guldgruva för alla med intresse för barn-och ungdomslitteratur.
Bild från förra årets bokmässa

Jacqueline Woodson inviger årets bokmässa!

Under Bokmässan i Göteborg finns ALMA på plats i Kulturrådets monter. Den 27 september besöker Jacqueline Woodson mässan och har en fullspäckad dag. Hon kommer att tala vid invigningen och därefter väntar boksigneringar, författarsamtal, poesiläsning och intervjuer.
Bild på barn som ritar, foto Stefan Tell

"Jag har också skrattat åt barnboksförfattarna"

Katarina Kieri skriver om föraktet för barnboksförfattarna. Texten publicerades ursprungligen på expressen.se och vi har fått lov att återge den här. Katarina Kieri är författare och ledamot av ALMA-juryn.
Kitty Crowthers illustration till boken "Rymlingarna" av Ulf Stark

Kitty Crowther till Frankfurt

Illustratören Kitty Crowther (ALMA-pristagare 2010) besöker bokmässan i Frankfurt. Hon var också nyligen i Sverige för utgivningen av boken Rymlingarna - en äventyrsroman av Ulf Stark fylld av värme och humor.

Tips på böcker att sluka i sommar

Äntligen sommarlov! Här ger fyra juryledamöter varsitt tips på böcker skrivna av ALMA-pristagare. Perfekta att läsa i hängmattan, på stranden, i gräset, under ett parasoll eller bara hemma i soffan en regnig dag. Nu tar vi på kansliet sommarlov och är tillbaka igen i augusti. Glad sommar önskar ALMA-kansliet!
Janina Orlov (foto: Vogler) och Mårten Sandén (foto: Magnus Liam Karlsson) som tillträder ALMA-juryn den 1 juli.

Nya ledamöter i juryn

Författaren Mårten Sandén och översättaren och litteraturvetaren Janina Orlov blir nya ledamöter i ALMA-juryn. De tillträder den 1 juli. Vi hälsar dem varmt välkomna!
Författaren Jacqueline Woodson till Bokmässan. Foto Stefan Tell

Jacqueline Woodson till Bokmässan

På Bokmässans första dag den 27 september medverkar hon i ett seminarium om sorg och hopp tillsammans med juryledamoten, kritikern och litteraturdocenten Maria Lassén-Seger.
Jacqueline Woodson tog emot priset av H.K.H.Kronprinsessan Victoria

Se talet och prisutdelningens höjdpunkter

Vilken prisutdelning! Den 28 maj tog Jacqueline Woodson emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2018 inför ett fullsatt Konserthuset Stockholm. Här kan du uppleva kvällens höjdpunkter och se Woodsons fängslande tacktal.
Författaren Jacquline Woodson är i Sverige för att delta i ALMA-veckan

Jacqueline Woodson i Sverige för ALMA-veckan 22–28 maj

Idag landade årets ALMA-pristagare i Stockholm och nu börjar en intensiv vecka med fokus på barn- och ungdomslitteratur. På schemat står bland annat författarsamtal, skolbesök och intervjuer.
Navid Modiri leder pristudelningen 2018

Hallå där, Navid Modiri

Navid Modiri leder prisutdelningen på Konserthuset då Jacqueline Woodson tar emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2018. Vi ställde några frågor till honom!

Jacqueline Woodson kommer till Sverige

Jacqueline Woodson kommer till Stockholm för att ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. ALMA-veckan 22–28 maj rymmer föreläsning, skolbesök, möten med ungdomar och ett besök i Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby. Vistelsen avslutas med en ceremoni i Konserthuset Stockholm 28 maj då H.K.H kronprinsessan Victoria överlämnar priset.

"De unga har alltid varit medvetna, har alltid ställt upp."

Vi har frågat ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson hur hon tog emot den stora nyheten om priset och varför hennes hjärta bultar för samhällets unga medborgare.