Helen Sigeland ny kanslichef

– Jag ser verkligen fram emot att få arbeta med litteraturpriset. Det ska bli spännande och jätteroligt, säger Helen Sigeland, handläggare på Kulturrådet.

Helen Sigeland har arbetat med internationellt litteratursamarbete på Kulturrådet från 2008. Hon är litteraturvetare i botten med bred erfarenhet från bland annat Svenska Institutet, universitetet i Linköping och undervisning i England. Hon tillträder sin nya befattning den 1 januari 2012.

– Med Helen Sigeland får vi den kompetens vi behöver för att fortsätta utveckla ALMA-priset och göra det ännu mer känt bland världens barnboksförfattare och illustratörer, säger Kennet Johansson, generaldirektör på Kulturrådet.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA, är världens största barn-och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner kronor och delas ut årligen. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare kan belönas. Syftet med priset är att stärka intresset för barn-och ungdomslitteratur i världen. En expertjury utser pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen. Senast var det den australiensiske illustratören Shaun Tan som fick priset. 2012 är det tio år sedan priset instiftades.