Radiointervju med Larry Lempert

Efter torsdagens tillkännagivande av de nominerade kandidaterna för 2012 blev juryordförande Larry Lempert intervjuad i programmet Alltid Nyheter i Sveriges Radio. Larry Lempert intervjuades per telefon direkt från Frankfurtmässan.

Journalisten Kris Boswell ville först ha en kommentar på det stora antalet nominerade för 2012:

– Det innebär att juryn arbete blir mycket svårare men också väldigt mycket mer spännande.

Skiljer sig kandidaterna i år på något sätt mot föregående år?

– I år har vi berättare som kandidater som vi inte haft innan. Hittills har priset inte gått till en berättare utan till författare, illustratörer och läsfrämjande organisationer.

Vad representerar denna berättartrend?

– Vi är väldigt bokorienterade i Västeuropa medan berättandet har varit väldigt stort både tidigare historiska i Västeuropa men framförallt i andra delar av världen. Nu kommer de kandidaterna fram. Nu måste vi visa respekt och vi ska lyssna på de berättelserna och ta ställning till hur de står sig i ställning i förhållande till författarskap och illustratörer.

– Jag tror att man vill lyfta berättandet överhuvudtaget. Vi måste lyssna på varandra. Vi måste lyssna till varandras historia. Det är ett sätt att lära känna varandra. Det är ett sätta att förstå världen. Så för mig är det muntliga berättandet lika spännande som det skriftliga.

Lyssna på hela intervjun här.