Prisutdelningen 2016. Foto: Stefan Tell.

Meg Rosoff mottog Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne i ett fullsatt Konserthus

Tidigare ikväll mottog Meg Rosoff Litterturpriset till Astrid Lindgrens minne. Priset överlämnades i form av ett diplom av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Rosoffs tacktal innehöll både ris och ros.

Rosoff talade om sin glädje över att hennes författarskap på detta sätt belönats men uttryckte också sorg över tillståndet i världen med barn på flykt, politiskt ledarskap som inte förstår värdet av konst musik och litteratur för unga och ett samhälle som värdesätter jurister och finansmän högre än lärare och bibliotekarier.


Meg Rosoff betonade fantasins betydelse och citerade Astrid Lindgren: ”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.”

– Det är en stor ära och ett stort ansvar att fortsätta det arbete Astrid Lindgren påbörjade. Jag är inte bara tacksam för det erkännande detta pris ger mig utan känner också tacksamhet gentemot det land som så starkt värdesätter barns litteratur och barns fantasi.

I sitt hyllningstal talade Alice Bah Kuhnke om de svårigheter som möter tonåringar idag:

– Tonåringar är lite som ett ingenmansland, ingen bjuds in för att komma nära och det finns inga klara skyltar om färdriktning. Det är bekvämt för oss andra att hålla oss på avstånd. Och det kan vara väldigt svårt att utforska deras känslor eftersom det krävs av oss att vi då också reflekterar över våra egna liv. Någon som inte räds detta är årets pristagare: Meg Rosoff.

För den musikaliska underhållningen i Stockholms Konserthus under kvällen svarade Malena Ernman och Bo Kaspers Orkester. Hamadi Khemiri läste ur Meg Rosoffs roman What I Was (Den jag var) och konferencier var stadsbibliotekarien Katti Hoflin.