Foto: Jean Goldsmith

Meg Rosoff till Sverige

Författaren Meg Rosoff kommer till Sverige för att motta Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2016. Pristagarveckan inleds den 23 maj och avslutas med prisutdelningen i Stockholms Konserthus den 30 maj.

”Det är fantastiskt, jag tror jag måste sätta mig ner” var Rosoffs reaktion när juryns ordförande Boel Westin informerade om att den amerikanska författaren bosatt i London är mottagare av världens största barn- och ungdomslitteraturpris.

I programmet för pristagarveckan ingår möten med press och media, möte med ungdomar och ett besök på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Den 25 maj möter hon allmänheten i ett samtal med juryledamot Maria Lassén-Seger på Kulturhuset i Stockholm, ett evenemang som är gratis och öppet för alla.

Redan veckan innan pristagarveckan gör Rosoff ett blixtbesök till Stockholm för att delta i inspelningen av säsongens sista Babel i Sveriges Television.

Pristagarveckan avslutas med en ceremoni i Stockholms Konserthus under ledning av författaren, artisten och stadsbibliotekarien Katti Hoflin:

–  Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är världens största litterära barnbokspris. Att få leda hyllningen av årets pristagare, Meg Rosoff, är en ära och fröjd för en gammal barn- och ungdomskulturkrigare som jag.

Årets pris delas ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.