Nya nomineringar för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017

Nästa år har 226 kandidater från 60 länder möjlighet att belönas med världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Av dessa har 63 aldrig tidigare varit nominerade Det offentliggjorde juryns ordförande Boel Westin vid bokmässan i Frankfurt idag.

- Jag och den övriga juryn gläder oss åt att få fördjupa kunskaperna om kandidaternas verk och gärningar, säger Boel Westin. Nomineringslistan är en guldgruva för alla som är intresserade av världens barn- och ungdomslitteratur. Det är min förhoppning att listan blir spridd i alla tänkbara sammanhang som har med läsning och berättande för unga att göra.

Alla världsdelar finns representerade bland de nominerade författarna, illustratörerna, läsfrämjarna och berättarna. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) belönar verk eller verksamhet av högsta kvalitet men pristagarna måste också omfatta de humanistiska värderingar som präglar Astrid Lindgrens verk och gärning.

De nominerade kandidaterna har föreslagits av drygt hundra organisationer från hela världen. Dessa nomineringsinstanser, med expertkunskaper inom barn- och ungdomslitteratur, kan nominera kandidater från sitt eget land eller region, men också från andra länder.

- Nomineringsinstanserna är juryns ögon och öron. Juryn är svensk men priset är internationellt och vi är imponerade av nomineringsinstansernas stora entusiasm och kunskap, säger Boel Westin.

Arbetet avslutas med jurymöte och presskonferens tisdagen den 4 april 13.00 då 2017 års pristagare tillkännages på Kungliga biblioteket i Stockholm. Evenemanget direktsänds via länk till bokmässan i Bologna. Nomineringslistan finns tillgänglig på www.alma.se

För ytterligare information, kontakta kanslichef
Helen Sigeland, 076 540 10 33, helen.sigeland@alma.se