Wolf Erlbruch är mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017. Foto: IBL

Wolf Erlbruch till Sverige

Illustratören och bilderboksskaparen Wolf Erlbruch kommer till Sverige för att ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017. Under det drygt en vecka långa Sverigebesöket ger han även en pristagarföreläsning för allmänheten.

Priset överlämnas av H.K.H kronprinsessan Victoria vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm den 29 maj, i närvaro av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som håller tal. Prisutdelningen leds av journalisten, litteraturkritikern och översättaren Yukiko Duke som till vardags är bokrecensent i SVT:s Gomorron Sverige och redaktör för tidningen Vi läser.

–Wolf Erlbruch närmar sig med värme och humor de stora livsfrågorna och gör dem lätta att förstå för de allra minsta. Han är verkligen en värdig mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, världens största litterära barnbokspris. Det är en stor ära och glädje för mig att få leda hyllandet av denne underbare författare och illustratör, säger Yukiko Duke.

Den 23 maj kl 18.00 håller Wolf Erlbruch en pristagarföreläsning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, ett evenemang som är gratis och öppet för alla. Under Sverigebesöket väntar även möten med skolelever på Hjulsta grundskola samt Tyska skolan i Stockholm och ett besök på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

Valet av Wolf Erlbruch som mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017 har hyllats av omvärlden och fått stort medialt genomslag i Sverige och utomlands. ”Oh dear, oh dear” var hans egen spontana reaktion efter beskedet från ALMA-juryns ordförande Boel Westin den 4 april.

Läs mer om Wolf Erlbruch här.

Presskontakt
Mariella Kucer
Tel: 076 540 10 17
E-post: mariella.kucer@alma.se