Janina Orlov (foto: Vogler) och Mårten Sandén (foto: Magnus Liam Karlsson) som tillträder ALMA-juryn den 1 juli.

Nya ledamöter i juryn

Kulturrådets styrelse har beslutat att författaren Mårten Sandén och översättaren och litteraturvetaren Janina Orlov blir nya ledamöter i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. De tillträder den 1 juli.

Mårten Sandén är född 1962 och bosatt i Stockholm. Han är verksam som författare och låtskrivare men har även en psykologexamen. Han skriver barn- och ungdomsböcker och är bland annat känd som skaparen av Petrinideckarna, en bokserie vars första del utkom 1999 och nu omfattar sjutton böcker. Hans senaste bok Älvsommar kom ut 2017. Som låtskrivare har Mårten Sandén gjort musik till svenska artister som Darin, Magnus Carlsson och Charlotte Perrelli. Han fick Astrid Lindgren-priset 2015 och är ledamot av Deckarakademin och Svenska barnboksakademin.

Janina Orlov är en av Sveriges mest prisbelönta översättare och har översatt ett stort antal titlar från ryska och finska för såväl barn som vuxna. Hon har en doktorsexamen i ryska språket och litteraturen och är för närvarande lektor vid Stockholms universitet. Hon är även en flitigt anlitad föreläsare och samtalsledare. Janina Orlov har belönats med Pro Finlandiamedaljen och flera priser, bland annat Albert Bonniers minnesfond och statens utländska översättarpris på 15 0000 euro för sina översättningar från finska till svenska av författare som Sofi Oksanen och Rosa Liksom. Alldeles nyligen tilldelades hon årets Hugo Bergroth-pris.

̶  Jag är mycket glad över valet av de nya ledamöterna. Janina Orlov och Mårten Sandén kommer båda att vara en tillgång för juryns arbete och styrelsens beslut innebär också att vi får en förstärkning inom översättarområdet och fortsatt hög kompetens inom barn- och ungdomslitteraturen. Vi ser fram emot att välkomna våra nya medarbetare, säger Helen Sigeland, kanslichef för ALMA.

Janina Orlov och Mårten Sandén tillträder sina juryposter den 1 juli samtidigt som författaren Stefan Casta och illustratören Lennart Eng, vars mandatperioder har gått ut, lämnar juryarbetet.