Nominerade kandidater till 2014 års pris presenterades idag

Nomineringarna till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2014 offentliggjordes idag på den internationella bokmässan i Frankfurt. På listan finns 238 kandidater från 68 länder. Antalet nominerade följer de senaste årens positiva trend och ökar med 15 procent mot förra året.

– Den gedigna listan är ett resultat av de aktiva nomineringsinstansernas viktiga arbete, säger juryns ordförande Larry Lempert. Vi ser att många nomineringsinstanser väljer att inte bara föreslå sina egna landsmän utan också föreslår kandidater från andra länder. Det visar att instanserna har ett globalt perspektiv i sitt arbete.

Varje nomineringsinstans kan nominera upp till fyra kandidater, två från det egna landet och två utanför. Över hundra instanser från hela världen har nominerat författare, illustratörer, berättare samt läsfrämjande personer och organisationer till 2014 års pris.

– Listan är därmed en guldgruva för alla med intresse för den aktuella barn- och ungdomsliteraturen och läsfrämjande aktiviteter runt om i världen, säger Larry Lempert.

Av årets kandidater har 54 aldrig varit nominerade tidigare.

Vem eller vilka som får Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2014 tillkännages den 25 mars 2014. Priset delas ut vid en ceremoni vid Stockholms Konserthus den 2 juni 2014.

Klicka här för att komma till kandidatlistan.

Ovanstående bild är illustrerad av årets pristagare, bilderbokskonstnären Isol.