Arbetet bakom Isols diplom

Två konstnärer har varit inblandade i tillkomsten av årets diplom, illustratör Maria Jönsson och kalligraf Marianne Pettersson-Soold. Bakom tillkomsten av varje diplom ligger mycket tankar och arbete.

– ”Hemma hos Griselda” (diplomets arbetsnamn) är en illustration inspirerad av framför allt Isols böcker Numeralia och La Bella Griselda (Den sköna Griselda), säger illustratör Maria Jönsson. I Griselda faller huvuden i stora kvantiteter, och därför tyckte jag att det var en god idé att låta huvudena på några av Astrid Lindgrens karaktärer – Emil, Båtsman, Karlsson på taket, Katla, Nils Karlsson Pyssling och andra – pryda Griseldas hem.

– Det var otroligt kul och inspirerande att illustrera diplomet, även om min penna och pensel darrade lite vid flera tillfällen.

Kalligraf Marianne Pettersson-Soold har arbetat med textens utformning, ett arbete som kräver både precision och noggrannhet (till och med ALMAs logo är gjord för hand).

– Det är ett kärt arbete, men det tar mycket tid att färdigställa diplomet, säger Marianne. Det är ett riktigt hantverk. Vid minsta fel får jag göra ett nytt original. Jag arbetar alltid med tre pappersark, om något skulle hända, och väljer till slut det bästa av dem. 

– Det viktigaste för mig är att hitta balansen mellan illustration och kalligrafi så att min text samspelar väl med bilden, fortsätter Marianne. Årets illustration är ganska delikat och jag har försökt att hitta ett uttryck där text och bild samspelar. Jag är nöjd med slutresultatet.

Klicka här för hela diplomet.