Foto: Stefan Tell

Pristagare understryker vikten av barns rätt till kultur

”Rätten till kultur är rätten till befrielse från de begränsningar som vår uppfostran tvingar på oss”, säger den nederländske författaren Guus Kuijer. Han mottog Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2012 och är aktuell i samband med världens största mässa för barn- och ungdomslitteratur i Bologna den 25-28 mars.

Barns rätt till kultur är det övergripande temat när Sverige som första nordiska land är hedersgäst vid Bologna Children’s Book Fair. Barns rätt till kultur handlar om barns rätt att delta i samhället, att få tillgång till konst, kultur och information. Och att ge barn en röst genom god barn- och ungdomslitteratur. 

Ett genuint barnperspektiv delas av de författare, illustratörer och läsfrämjare som varje år mottar Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Shaun Tan, illustratör och författare, tilldelades priset 2011:

“Jag hävdar att fantasi är nyckeln till all framgång, och att den dessutom befriar oss från de mediokra tankarnas, låga förväntningarnas och trångsynthetens tyranni. Samtidigt är fantasi något ömtåligt; fastän den verkar vara en medfödd förmåga hos alla barn, kan den lätt trubbas av eller bli undernärd om den inte hela tiden utsätts för olika former av kreativt tänkande. Särskilt böcker påminner oss om att världen konstrueras lika mycket genom fantasin som genom verkliga erfarenheter, och gör det på så vis möjligt för oss att se nya möjligheter.”

Illustratören och författaren Kitty Crowther , som 2010 mottog Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, har en vidare syn på barns rätt till kultur:

”Det gäller inte bara barn. Det här är något alla har rätt till. Det är därför de små lokalbiblioteken är så viktiga, med dynamiska aktiviteter där människor träffas över generationsgränserna.”

I Guus Kuijers författarskap är det kompromisslösa barnperspektivet ständigt närvarande, samtidigt som han genom sina unga huvudpersoner ger en insiktsfull skildring av vuxenvärlden. Den 27 mars kl. 14 framträder han vid biblioteket Salaborsa i Bologna. Dagen innan tillkännages mottagaren av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2013.