Bilden i fokus när Isol mottog Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

Marisol ”Isol” Misenta mottog på måndagkvällen Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2013 ur kronprinsessan Victorias hand i en ceremoni på Stockholms Konserthus. Prisutdelningen var en hyllning till den mångsysslande bilderbokskonstnären från Argentina, som efter sitt tacktal tog tillfället i akt och framförde en tango av Kurt Weill a cappella.

I sitt tacktal betonade Isol bildens betydelse.

– Jag är glad att den här utmärkelsen är av betydelse för de som tror på illustrationen som ett rikt och genomgripande språk, med en alldeles egen röst. I bilderböckerna kan vi berätta många saker genom färger, linjer och former, och det i sin tur tillåter att texten andas frihet.

– Jag tycker faktiskt inte att min fantasi måste begränsas bara för att det är en bok för barn, tvärtom! Vilka läsare kan vara mer krävande än barn? De har en massa saker att upptäcka och jag är gärna på deras höga nivå för att tillfredsställa deras enorma nyfikenhet.

Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hyllade Isols kvalitativa konstnärskap liksom hennes respekt för barnet.

– Med hög konstnärlig kvalitet, humor och ärlighet finner Isol okonventionella sätt att spegla livets verkligheter och barndomen genom nya och lekfulla perspektiv.

– Hennes berättelser visar en uppriktig respekt för barns upplevelser och känslor. Hon väjer inte för att också se visa sorgliga och svåra stunder i livet genom barnets ögon.

Prisutdelningen inleddes av ett musiknummer av barn och ungdomar från El Sistema och musiker från Kungliga Filharmoniska Orkestern under ledning av Rebecka Törnkvist. Kvällens värd var skådespelerskan Annika Hallin. På scenen stod också rockbandet Mando Diao som framförde tre sånger från sin senaste skiva med tonsatta dikter av Gustaf Fröding.

Till årets litteraturpris var 207 kandidater från 67 länder nominerade. Tillkännagivandet ägde rum i Vimmerby, Astrid Lindgrens födelseort, den 26 mars.

Videoklipp med kvällens höjdpunkter läggs upp på webben inom kort.