I kväll tar Isol emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

Ikväll får bilderbokskonstnären Isol från Argentina Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2013. Priset delas ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Isol tillkännagavs som pristagare den 26 mars.

– Isol får priset för sin kvalitet, för sin humanism och för sin respekt för barnet, säger juryns ordförande Larry Lempert i en intervju som publiceras idag. I en vidare mening skulle jag säga att hon är en överraskande illustratör, någon som överraskar i varje enskild bok hon har gjort. Hon går från klarhet till klarhet, alltid på ett nytt sätt, med en ny vinkel.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne belönar illustratörer, berättare, författare och läsfrämjare som arbetar i Astrid Lindgrens humanistiska anda.

– Isol fokuserar alltid på barnen, hon visar alltid respekt för barnet, säger Larry Lempert. Hon försvarar alltid barnet. Och det anser jag vara det viktigaste som finns i en barnbok. Hon talar alltid med barnet snarare än till barnet.

Isol, som inte bara är bilderbokskonstnär utan även serietecknare, målare, grafiker, poet, sångerska och kompositör, föredrar själv att beskriva sig som en person som leker med sina tankar och kunskaper:

– Jag tycker om att pröva olika discipliner och jag tycker om nya äventyr, men kärnan är alltid detsamma. Jag känner mig som en person som leker med sina tankar och kunskaper, och som försöker utveckla nya lekar för att visa något nytt för andra människor.

Kvällens prisutdelning äger rum på Stockholms Konserthus kl. 18.

Länk till intervjuer med Isol och juryns ordförande Larry Lempert här.