Mer om tillkännagivnadet

Kulturrådets styrelseordförande Kerstin Brunnberg och kanslichef Helen Sigeland om beslutet att lägga tillkännagivandet i Stockholm den 25 mars 2014.
Svenska Dagbladet den 18 november 2014

 
Foto: Jens Östman, Kungliga biblioteket

2014 års pristagare tillkännages den 25 mars i Stockholm

Den 25 mars 2014 tillkännages vem eller vilka som får Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Platsen för tillkännagivandet blir för första gången Kungliga biblioteket i Stockholm.

– Vi strävar ständigt efter att utveckla vår verksamhet, säger kanslichef Helen Sigeland.  I år ser vi fram emot att tillkännage världens största barn- och ungdomslitteraturpris på Sveriges nationalbibliotek.

Tillkännagivandet kommer att livesändas på www.alma.se och till den internationella barnboksmässan Bologna Book Fair.

– Vi vill genomföra ett intressant och tillgängligt program med pristagaren och Astrid Lindgrens författarskap i fokus. På Kungliga biblioteket finns Astrid Lindgrens arkiv som sedan 2005 är ett av UNESCO utsett världsminne, säger Helen Sigeland.

De nominerade kandidaterna till 2014 års pris offentliggjordes vid bokmässan i Frankfurt den 10 oktober. Kandidatlistan består av 238 nominerade från 68 länder. En fullständig förteckning över de nominerade kandidaterna finns här.

Författare, illustratörer, berättare, läsfrämjande personer och organisationer kan nomineras till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Prisutdelningen äger rum på Stockholms Konserthus den 2 juni 2014.

Ovanstående foto: Jens Östman, Kungliga biblioteket