Anna Höglund. Foto: Stefan Tell

Hallå där, Anna Höglund

Anna Höglund räknas som en av Sveriges främsta illustratörer och är sedan den 1 juli ny medlem i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Berätta om dig själv. Vem är Anna Höglund?

Född och uppvuxen i Stockholm. Fem barn, en hund, en katt, sex kycklingar och en snäll man.

Stod aldrig ut med skolor och auktoriteter.  Hoppade av i åttonde klass och flyttade hemifrån.  

Att läsa, skriva och rita har alltid varit min liv lina. Gav ut den första bilderboken  i 20 årsåldern. Tänkte det var ett bra sätt att finansiera mitt måleri.  Blev gruvligt besviken över det ekonomiska men ville sen bara göra bilderböcker. Ett för mig oöverträffat uttrycksätt.

Din senaste bok Om detta talar man endast med kaniner har fått stor uppmärksamhet och nominerades b l a till Augustpriset 2013 och har beskrivits som en av årets mest ambitiösa och modiga svenska bilderböcker. För att den tar sin unga gestalts svårmod på stort allvar och för att den sticker ut som bilderbok om och för tonåringar. Berätta om arbetet med bokens tillkomst.

Jag ville trösta en särskild trettonåring. Men som vederbörande mycket riktigt påpekade handlar det kanske mest om mig själv.  Bilder kan ibland plocka upp sådant  som ligger under språket.

Det kan vara en hjälp att beröra det som inte riktigt går att prata om. Lite på samma sätt som sagor och drömmar arbetar.

Förra årets ALMA-pristagare Isol anser att en bok faktiskt har två författare, en för text och en för bild. Håller du med om det?

Ja, när jag illustrerar. Men ibland när jag gör mina egna berättelser flyter text och bild ihop och går inte riktigt  att skilja åt.

Vilka böcker tar du med dig i hängmattan i sommar?

Jeanette Wintersons bok om konst räcker länge. Man kan läsa en halv sida, låta tankarna vandra,  sova en stund, vakna styrkt och läsa lite till.