Boel Westin. Foto: Eva Dalin

Hallå där, Boel Westin

Boel Westin är fil.dr. och professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet med särskild inriktning på barn- och ungdomslitteratur. Sedan den 1 juli är hon ny ordförande i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Berätta om dig själv. Vem är Boel Westin?

Född i Lund, flyttade till Stockholm i sjuårsåldern. Har alltid älskat böcker och litteratur av alla slag. Jobbade med administration några år efter min akademiska grundexamen. När jag började doktorera i litteraturvetenskap hade jag kommit på rätt plats.

Du är internationellt känd för din biografi över Tove Jansson. Vad är det hos henne som fascinerar dig?

Hennes estetiska mångfald. Tove Jansson var ett universalgeni med en överdådig uttryckslängtan och hon arbetade i en massa olika genrer som författare och konstnär. Det finns både passion och känsla, politik och ideologi i hennes verk och genom muminvärlden har hon utvecklat en filosofi och olika livshållningar. Vi kan känna igen oss själva och inte minst vår omgivning i berättelserna. De kan tolka vår omvärld.

Berätta om arbetet som vetenskaplig huvudredaktör för Den svenska barnlitteraturens historia!

Det är ett spännande forskningsarbete som också är mycket lärorikt. Den svenska barnlitteraturens historia har inte tidigare skrivits i det långa perspektiv som vi arbetar med, från 1300-talet till idag. Mycket nytt kommer fram som jag hoppas ska kunna förändra historieskrivningen, särskilt när det gäller äldre barn- och ungdomslitteratur och synen på barns läsning i äldre tid.

Vilka böcker tar du med dig i hängmattan i sommar?

Ljus i augusti av William Faulkner – jag vill läsa mer av honom - och en bok om hur man börjar berättelser med mängder av exempel, ”Great beginnings”.