Barbro Lindgren. Foto: Stefan Tell

Pristagarveckan inleds på söndag

På söndag inleds årets pristagarvecka för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, då Barbro Lindgren, den första svenska mottagaren hedras och möter sina läsare. Först ut under pristagarveckan är Astrid Lindgrens barndomsort Vimmerby.

– Det är otroligt roligt och hedrande att Barbro Lindgrens första besök som pristagare blir här på Astrid Lindgrens Näs, säger Kjell Åke Hansson, VD på Astrid Lindgrens Näs.

Söndagen den 25 maj får Vimmerbyborna möta Barbro Lindgren i ett publikt samtal med litteraturvetaren och författaren Lena Kjersén Edman på Astrid Lindgrens Näs. Sedan följer ytterligare två dagars program med intervjuer, möte med elever och lärare vid Astrid Lindgrens skola och deltagande i Astrid Lindgren-konferensen.

Efter en dag i Stockholm där möte med barn och pristagarföreläsning står på programmet fortsätter Barbro Lindgren till Umeå, där hon genomför där två publika samtal. Annika Edlund är bibliotekarie, ledamot i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne och en av dem som driver det ideella bokcaféet Café Pilgatan där Barbro Lindgren medverkar i en författarfrukost:

– För oss är det en underbar möjlighet att få möta mottagaren av världens största barn-och ungdomslitteraturpris. Det blir ett lyft och en hyllning för barn- och ungdomslitteraturen i stort och en ära för Umeå.

Prisutdelningen äger rum på Stockholms Konserthus den 2 juni i närvaro av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och kronprinsessan Victoria.