Foto: Stefan Tell

Många ville hylla Barbro Lindgren i Konserthuset

Det var fullsatt i Stockholms Konserthus när Barbro Lindgren på måndagkvällen mottog Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2014. Priset delades ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria, och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hyllade Barbro Lindgrens författarskap:

– Barbro Lindgrens författarskap är modigt och nyskapande. Hon ingjuter mod hos sina läsare och räds inte att beskriva verkligheten som den är. Ensamhet, motgångar och även död är en del av livet. Hon försöker inte skydda barnen men hennes uppriktighet, humor och öppenhet ger dem styrka att själva tänka och tala också om det svåra.

– Jag är väldigt glad över alla som har hört av sig och glatt sig med mig för det är väl ganska vanligt att man blir arg när någon annan får pris och tycker det är orättvist, sa Barbro Lindgren i sitt tacktal.

I sitt tal återkom hon Astrid Lindgrens betydelse för sin karriär i egenskap av barnboksredaktör på Rabén & Sjögren, dit Barbro Lindgren skickade sina tidiga manus:

– Jag fick ett långt brev till svar, där hon utförligt beskrev hur man egentligen skrev en bok, bland annat skrev hon att jag inte skulle ha så många huvudpersoner, det räcker med två tre stycken.

Barbros söner Mathias och Andreas, som utgör den prisbelönta låtskrivarduon Bröderna Lindgren, uppträdde på scenen. Först med Amanda Bergman med låten Superhjälten, och senare med Ebbot Lundberg med låten En flugas väg. Edda Magnason med band framförde material från sin kommande skiva och även en låt från Monica Z-filmen. Konferencier var skådespelaren Lamine Dieng.

Länk till prisutdelningens höjdpunkter här.

Länk till Barbro Lindgrens tal här.