Lena Kåreland. Foto: Stefan Tell

Hallå där, Lena Kåreland

Forskaren och litteraturkritikern Lena Kåreland är sedan den 1 juli ny ledamot i ALMAs jury.

Du har skrivit många böcker med fokus på barn- och ungdomslitteratur, bland annat en om Barnboken i samhället. Hur tycker du att barnboksmarknaden mår i dag när andra tv- och dataspel och sociala medier konkurrerar med barn och ungas läsning?

Jag tycker nog det ser ut som om den svenska barnboksmarknaden mår alldeles utmärkt. Barnboksutgivningen har ökat, och det kom förra året ut drygt 1800 titlar. Vad som också är glädjande är att de svenska originaltitlarna har blivit fler än översättningarna. Och det finns oerhört många intressanta och spännande böcker för alla åldrar, från pekböcker till ungdomsböcker. Hur mycket det enskilda barnet eller tonåringen läser är dock svårt att veta. Det varierar säkert mycket Vid sidan av storläsarna finns de om ogärna öppnar en bok. Men så har det alltid varit. Trots konkurrens från andra medier behåller nog boken sin ställning, det är jag övertygad om.

Specialstudier av Astrid Lindgrens författarskap ingår också i din meritlista. Vad gjorde dig nyfiken på hennes författarskap?

För den som arbetar med barn- och ungdomslitteratur är det omöjligt att inte komma i kontakt med Astrid Lindgren. Hennes betydelse för svensk barnlitteratur är ju unik. Jag ville titta på henne i ett lite annorlunda perspektiv. Många gånger anses ju Astrid Lindgren arbeta i traditionella genrer, såsom sagan som hon förnyat och berikat. Jag föredrog att se henne som modernist och valde därför att skriva om Pippi Långstrump i ljuset av dadaismen.

Du har också ett mångårigt intresse för fransk litteratur och kulturliv. Vad kommer det intresset ifrån?

Intresset för Frankrike och fransk kultur har följt mig sedan ungdomsåren, då jag gjorde en språkresa till Strasbourg. Jag tycker Paris är en fantastisk stad, där jag också haft möjlighet att bo under tre år. Frankrike är ett så rikt och varierat land, och jag försöker hänga med i kulturutbudet så gott det går. Det är ett nöje att gå in i en fransk bokhandel, där utbudet är så rikt och lockande.

Hur ser du på ditt nya uppdrag som medlem i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne?

Att få vara med i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne känns mycket hedrande och spännande. Jag ser verkligen fram mot att i en så kvalificerad grupp få diskutera litteratur från världens alla hörn.

Vilka böcker tar du med dig i hängmattan i sommar?

Min sommarlektyr blir en fransk biografi över Roland Barthes. Det är hundra år sedan den franske filosofen föddes. Så vill jag läsa En förlorad värld av Evelyn Waugh, en roman som det talats mycket om nu i vår. Tillsammans med mina två barnbarn hoppas jag få läsa Kenneth Grahames Det susar i säven. Det är passande sommarläsning. 

Mer om Lena Kåreland här.