Läsnyckel till Barbro Lindgrens Hemligt-trilogi lanseras idag

Idag lanserar Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) en handledning till Barbro Lindgrens böcker Jättehemligt (1971), Världshemligt (1972) och Bladen brinner (1973). Den är skriven av forskaren och juryledamoten Maria Lassén-Seger.

– Läsnyckeln är tänkt för de som vill veta mer om böckerna och som vill ha tips på hur man kan introducera böckerna till unga läsare, menar Maria Lassén-Seger. Jag hoppas att den ska stimulera till läsning, eftertanke och diskussion kring böckerna.

Hemligt-trilogin är fiktiva dagböcker inspirerade av Barbro Lindgrens minne av sin egen barn- och ungdom, även om hon själv påpekar att inte riktigt allt är sant. Trilogin omfattar flickan Barbros dagboksanteckningar från 10-15 års ålder, där hon skriver ner sina innersta tankar om vad som är härligt, hemskt eller bara helt enkel inte klokt. Läsnyckeln ställer frågor till läsaren om böckerna, frågor som gör att hen kan komma under ytan på berättelsen och fördjupa sin läsning. Vilka krav finns det på Barbro som flicka? Är det samma krav som finns idag? Barbro har svårt att passa in i och anpassa sig till större grupper. Hittar du exempel på sådana i böckerna? Varför tror du att det är så?

–  Hemligt-böckerna hör till mina största läsupplevelser som ung, säger Maria Lassén-Seger. Jag har fortsatt läsa om dem genom åren och förbluffats över hur stark läsning de fortfarande är. De är så innerligt ärliga och så rasande skickligt skrivna.

Maria tycker att alla ska läsa Hemligt-böckerna:
– Men särskilt den som är ung och upplever att livet är både härligt och hemskt och undrar om det finns någon annan här i världen som känner likadant.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne har tidigare publicerat 14 läsnycklar av 11 pristagare. Samtliga kan laddas ner här.

Länk till den nya läsnyckeln här.