Foto: PRAESA

Läs- och berättarglädje i fokus under årets pristagarvecka

Måndagen den 25 maj inleds pristagarveckan för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA). Förträdare från den sydafrikanska organisationen PRAESA gästar då Stockholm och Vimmerby för att delta i årets program, som riktar sig till både skolelever, pedagoger, press och en intresserad allmänhet.

– PRAESA har genom sitt arbete visat hur avgörande böcker och berättande är för att berika barns och ungdomars liv, säger kanslichef Helen Sigeland. Med deras strävan att göra litteraturen levande på flera språk och att höja barns självkänsla som utgångspunkt hoppas vi kunna inspirera och engagera. Det är många som vill möta dem och i programmet för årets pristagarvecka är interaktionen med skolklasser och pedagoger särskilt framträdande. Vi är självklart väldigt glada och förväntansfulla inför detta!

PRAESA, the Project of the Study of Alternative Education in South Africa, är en organisation som sedan 20 år bedriver läsfrämjande arbete för barn och ungdomar i Sydafrika. Den 31 mars offentliggjordes de som årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.  PRAESA representeras under pristagarveckan av verksamhetschefen Carole Bloch och koordinatorerna Ntombizanele Mahobe och Malusi Ntoyapi.

Några av pristagarveckans programpunkter:

26 maj Medverkan i prisutdelningen för det läsfrämjande projektet Barn och Böcker.

26 maj Publikt samtal med författaren och juryledamoten Mats Kempe på Kulturhuset.      

27 maj Workshop med barn på Kulturhuset.

28 maj Besök på Hjulsta grundskola som driver projektet ”Världens ALMA”.

29 maj Besök på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby.

29 maj Invigning av utställningen ”Hela världen brinner” på Astrid Lindgrens Näs.

1 juni Prisutdelning i Stockholms Konserthus.

Mer information om årets pristagarvecka publiceras löpande på www.alma.se.