Foto: Stefan Tell

Starka känslor när PRAESA mottog Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2015

Känslorna var starka när den sydafrikanska läsfrämjande organisationen PRAESA mottog Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. PRAESA, Project for the Study of Alternative Education in South Africa, är den första pristagaren från den afrikanska kontinenten.

På plats i Stockholms Konserthus fanns verksamhetschef Carole Bloch och koordinatorerna Ntombizanele Mahobe och Malusi Ntoyapi. I sitt tal betonade Carole Bloch hur berättelser kan förändra barns och ungas liv:

– Vi tror att de historier vi berättar, skriver och läser kan förändra liv. Att ta del av berättelser inspirerar oss alla till att kämpa mot känslan av hopplöshet inför de utmaningar vi möter varje dag i vårt splittrade och djup ojämlika samhälle. Detta är också drivkraften bakom PRAESAs läsfrämjande kampanj Nalíbali.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke betonade kulturens betydelse för demokratin:

– För mig som minister för både kultur- och demokratifrågor är det mycket glädjande att se PRAESAs framgångsrika arbete i att använda kultur för att stärka demokratin. Ett brett utbud av kultur, konst och litteratur som når både vuxna och barn är en förutsättning för demokratisk utveckling och för att bevara demokratin.

Artisten Kristin Amparo stod för musiken under kvällen, och Petter framförde den egna texten Fäller en tår. Kvällen bjöd även på streetdance inspirerad av den sydafrikanska musikstilen Kwaito. Kvällens värd var Ingemar Fasth, litteratur- och bibliotekschef på Kulturhuset Stadsteatern.