Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne fyller 10 år

Världens största barn- och ungdomslitteraturpris fyller i år tio år. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) har under ett decennium verkat för att stärka barn- och ungdomsbokens ställning i världen.
– Litteraturpriset lyfter fram barns och ungas litteratur på ett viktigt och tydligt sätt, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

När Sveriges mest berömda författare Astrid Lindgren gick bort 2002 beslutade Sveriges regering att instifta ett pris till hennes minne. Sedan det inrättades har elva pristagare belönats för sina konstnärliga livsverk och läsfrämjande insatser.

– Priset ska stärka barn- och ungdomslitteraturens ställning i världen. Det ska också stärka barns rättigheter på global nivå. Prisets genomslagskraft och synlighet har ökat för varje år. Det är hoppfullt för barnlitteraturen och för barns läsning, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Sedan priset inrättades har över 550 kandidater från drygt 90 länder nominerats.  Nomineringsinstanserna består av organisationer och forskningsinstitutioner med anknytning till barn- och ungdomslitteratur. Idag har ALMA- kansliet kontakt med över 400 instanser över hela världen.

Tioårsjubileet firas med en utställning om priset på världens största barnboksmässa i Bologna, Italien, den 19-22 mars 2012. Den 20 mars kl. 13.00 tillkännages också namnet på årets mottagare.  Tillkännagivandet sker i Astrid Lindgrens barndomsstad, Vimmerby och direktsänds till barnboksmässan i Bologna och via webbplatsen www.alma.se.