Foto: Stefan Tell

Några korta frågor till nya juryledamoten Annika Edlund

Den 1 juli tillträder Annika Edlund som ledamot i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, tillsammans med barnläkaren Henry Ascher och bibliotekarien/författaren Mats Kempe. Kansliet nådde Annika Edlund under hennes semestervistelse i sommarstugan vid Höga Kusten, för att ställa några nyfikna frågor.

Berätta kort om dig själv, vem är Annika Edlund?

Jag är bibliotekarie, litteraturpedagog och har tidigare arbetat som förskollärare. Jag är med och driver ett kooperativt bokcafé och är ordförande i kulturföreningen Pilgatan och även i Krumelur -föreningen för unga ord norr. Jag är en person som brinner för litteratur, barnkultur och folkbildning. Jag har också en blogg kring barn och ungdomslitteratur. Den handlar mest om boktips och jag ser det som ett enkelt sätt att sammanfatta det jag läser till de lärare och pedagoger som jag träffar i mitt arbete.

Jag är gift med Janne, klubbordförande på Volvo Umeverken, som också är en riktig storläsare och delar mitt intresse för litteratur och för folkbildning. Tillsammans har vi fyra barn och tre barnbarn (som än så länge bor i Umeåtrakten).

Du beskrivs som en eldsjäl med stort engagemang i kultur och läsfrämjande – vad är det som driver dig?

Jag tycker att det är jättejätteviktigt med barn och ungdomslitteratur! Jag önskar verkligen alla att bli bokläsare, för livet, för samhällsengagemanget, för glädjen. Men läsfrämjande sker inte av sig själv, förmedlingen är viktig och jag vill få människor att förstå vikten av läsning och ta till sig barnböcker. Man måste hela tiden puffa för läsningen. Läsintresset bland barn och unga har drastiskt sjunkit de senaste åren. Det är ganska få som faktiskt kommer in i det som man brukar benämna bokslukarperioden. Man blir inte en läsare utan att fått en läsupplevelse. Och det får de flesta inte av sig själv, utan detta är något man behöver hjälp o med. Vuxna, lärare och pedagoger måste hela tiden visa att läsningen är viktig. Har man en gång blivit bokslukare så är man det för livet. 

Vad gör en bok till en bra bok?

Det är en svår fråga! Språket är viktigt, det ska flyta och vara poetiskt. Det är lätt att höra vid högläsning. Texten ska göra att man blir fångad! Är det en bilderbok så ska bild och text samspela med varandra och läsningen.

Hur ser du på ditt nya uppdrag som medlem i juryn för världens största barn- och ungdomslitteraturpris?

Det känns väldigt ärofullt och fortfarande omtumlande. Det kommer att bli kul att lära sig mer om olika språkområden, och jag är särskilt nyfiken på de läsfrämjande organisationerna vars arbete är så viktigt. 

Vad kommer du själv att ta med dig för läsning till hängmattan i sommar?

Jag har alltid en hög med barn- och ungdomslitteratur på lut, t ex Ingelin Angerborns Månfågel, Malte Perssons nya bilderbok och Michael Williams Now is the time for running. Annars ser jag fram emot att läsa Knausgårds tredje bok och en bok som heter Born to run, som handlar om hur man hittar löpningens själ. Den fick jag av min son i födelsedagspresent igår.