Litteraturpristagare vill stärka barns rätt till kultur

– Barn behöver konst, berättelser, dikter och musik precis lika mycket som de behöver kärlek, mat, frisk luft och lek. Det säger Philip Pullman, mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2005. Han är en av de elva pristagare som uppmärksammas i en jubileumsutställning om Litteraturpriset vid världens största bokmässa för barn- och ungdomslitteratur i Bologna, Italien.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) fyller i år tio år. Under ett decennium har priset verkat för att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Tioårsjubileet startar i samband med bokmässan i Bologna, 19-22 mars, där flera tidigare pristagare medverkar i olika seminarier.

– Det är första gången så många pristagare samlas och vi ser fram emot många spännande publika samtal med pristagarna, säger ALMAs kanslichef Helen Sigeland. Vi vill med vår utställning om priset och en ny jubileumsskrift fokusera på att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i ett internationellt perspektiv.

Den australiensiska författaren Sonya Hartnett är en av de pristagare som finns på plats i Bologna i samband med 10-årsjubileet. Sonya Hartnett kommer att diskutera hur viktigt det är att barn har tillgång till bra böcker med författaren Katherine Paterson.

– En kvalitetsbok för barn och ungdomar ska förändra dem och göra dem till lite bättre personer än de var när de började läsa boken, säger Sonya Hartnett.

De pristagare som medverkar i Bologna är: Kitty Crowther, illustratör (Belgien, 2010), Tamerinstitutet, läsfrämjande organisation, (Palestinska territorier, 2009), Sonya Hartnett, författare (Australien, 2008), Banco del Libro, läsfrämjande organisation (Venezuela, 2007), Katherine Paterson, författare (USA, 2006), Ryôji Arai, illustratör (Japan, 2005), Lygia Bojunga, författare (Brasilien, 2004).

Programmet för Bolognamässan publiceras inom kort på mässans webbplats: http://www.bolognachildrensbookfair.com/en/

I samband med bokmässan i Bologna tillkännages vem eller vilka som får Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2012. Tillkännagivandet sker tisdagen den 20 mars kl.13.00 på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby och direktsänds till Bologna och via ALMAs webbplats: www.alma.se.