Philip Pullman om sin senaste bok

Mångsidige Philip Pullman, författare till Den mörka materian, Den röda rubinen och Råttpojken, är åter aktuell med en ny bok, den här gången med en tolkning av femtio av bröderna Grimms sagor. Vi kontaktade Philip Pullman eftersom vi var nyfikna på varför just bröderna Grimm blev utgångspunkten för en ny bok.

Hej Philip, berätta för oss om din senaste bok!
Min förläggare, Penguin Classics, bad mig skriva nya versioner av femtio av bröderna Grimms sagor. Jag var jätteglad över möjligheten att få ta mig an dessa fantastiska historier med nya ögon och välja ut de som jag tyckte var mest intressanta bland de 210 sagorna i samlingen. Alla de välkända klassikerna skulle vara med så klart (Rödluvan, Hans och Greta osv.), men jag tog även med några av alla de fantastiska historierna som inte är så kända, som Hans Igelkott och The Three Snake Leaves (ej översatt till svenska, Die drei Schlangenblätter).

Berättelserna i min bok är inte ordagranna översättningar. Det finns redan så många sådana. Jag ville berätta historierna med ett fritt och modernt språk, och göra sådana små förändringar som man gör när man berättar sagorna muntligt – man hoppar över lite här, lägger till lite där, gör övergångarna smidigare och gör sensmoralen klarare. Jag tog mig friheten att göra så eftersom folksagor rent litterärt egentligen inte är texter. Wilhelm Grimm gjorde själv en rad förändringar i berättelserna från den första utgåvan 1812 till den sjunde 1857 – alla var dock inte till det bättre.

Jag hade jättekul. Genom att återvända till dessa fantastiska historier tror jag att jag lärde mig en hel del om hur de bästa berättelserna är upplagda och om vad det är som gör dem så starka och fängslande. Tid som läggs på sagor är allt annat än bortkastad. Som Albert Einstein tydligen sa: "Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli ännu klokare, läs ännu fler sagor för dem."

Den första utgåvan av Bröderna Grimms sagor publicerades 1812. Varför tror du att sagorna fortfarande intresserar oss idag?
Det som gör att sagorna fortfarande är aktuella är att de är helt fantastiska berättelser, fullspäckade med faror, fruktan, spänning, glädje, humor och sanning.

På vilket sätt har Bröderna Grimm inspirerat dig i ditt eget skrivande?
De har alltid påverkat mitt skrivande, men nu kommer de nog att göra det ännu mer. Ett litet exempel: Jag lärde mig hur man kan stryka de allra flesta adverben och göra texten skarpare och tydligare. Det är en nyttig läxa för alla som skriver!