Reaktioner på tillkännagivandet

Den 29 mars 2011 tillkännagavs att årets pristagare, illustratören och författaren Shaun Tan från Australien. Shaun Tan är född 1974 och hans produktion omfattar ett 20-tal böcker. ALMA-juryns ordförande Larry Lempert ringde upp pristagaren i hemmet. Shaun Tan som stod vid diskbaljan lät mycket överraskad och sa att han aldrig förväntat sig att vinna:

"Det tog mig en stund att ta in informationen. Jag har följt ALMA-priset sedan Sonya Hartnett  fick  det 2008. Jag visste att jag var på listan, men jag förväntade mig inte att vinna. Min första tanke var – vad betyder det? Nyheten kommer att ta lite tid att smälta. Jag får ringa Sonya för att ta reda på vad jag har att förvänta mig."

Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg var på plats i Vimmerby:

"Det är roligt att bilden lyfts fram så starkt. Bilder når ut brett, inspirerar till samtal mellan barn och mellan barn och vuxna samt stimulerar till barns eget skapande. Det egna skapandet som är så viktigt för barns självförtroende."

Årets pristagare kommenteras av kulturministern så här:

"Det är glädjande att priset går till en illustratör och förnyare av bilderboken. Shaun Tan tänjer på gränserna för vad en bilderbok kan vara och når nya åldersgrupper genom att han även väcker ungdomars intresse. Shaun Tans verk visar också på bilderbokens konstnärliga möjligheter," säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

"Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ska stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen. Det är min förhoppning att årets pristagare ska bidra till detta genom att öka kunskapen om och intresset för bilderboken," avslutar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.