Kulturministerns tal till Sonya Hartnett

Ers kungliga höghet, Your Excellencies – Dear award winner Sonya Hartnett – och kära publik,

First of all I would like to congratulate Ms Sonya Hartnett on winning the ALMA-award, the largest award in the world for children’s and young people’s literature.

Nu, alla barn och ungdomar: Lyssna! Att läsa kan förändra världen! Att läsa kan förändra dig själv och ditt liv. Och då menar jag inte i första hand att läsa skolböcker, utan att läsa Böcker. Böcker kan betyda så mycket – gå inte miste om de nya världar läsning kan öppna för dig!

Jag vet av egen erfarenhet att böckernas värld kan visa oss helt livsnödvändiga alternativ till den ibland svåra ”vanliga” världen. Vi behöver se att det finns skönhet och positiva krafter omkring oss, trots allt. Ibland är det bra att se att andra, någon annanstans, lever helt andra liv. Men ibland kan vi nästan tro att den där boken, den måste ju vara skriven just för mig. Det känns också skönt att få bli bekräftad på det sättet av en bok.

Riktigt bra böcker kan få oss att känna allt det där: Glädje, sorg, medkänsla och igenkännande.

Böcker som Sonya Hartnetts kan skaka om och lära oss saker om oss själva och om andra. De kan skildra livets mörker, men också människans styrka och gemenskap. Människans självklara samhörighet med naturen är ett tema i flera av Hartnetts böcker, som i Skuggan av den randiga vargen. I t.ex. The Ghost’s child finns en stark tro på kärleken. Böcker som dessa kan få oss att orka och ge tröst, när livet känns tungt och obegripligt. Det finns ett sammanhang, vi människor hör ihop - med varandra och med naturen.

Vi lever i olika delar av världen, men har ändå så mycket gemensamt. Storheten i det här priset, som svenska staten delar ut varje år, är just att det är ett globalt pris. Priset ska ges till hela världens bästa barn- och ungdomslitteratur. Tack vare det kan vi hitta mångfalden, men också gemenskapen. Då kan vi förstå varandra bättre.

Vi människor är inte mer olika än att vi överallt kan känna igen oss i en bra bok. Det är så god litteratur fungerar: man lär känna andra, men också sig själv. På det viset bidrar läsning till en bättre värld. För det är bara det vi inte förstår oss på, som vi undviker. En människa som är trygg i sig själv angriper heller inte andra.

Därför vill jag uppmana alla – ung som gammal: Bär med dig en bra bok i sommar - och läs den med lust!

Tack för ordet – and once again, my warmest congratulations to Ms Sonya Hartnett!